Η Apple στο ταμείο

Apple,Amazon, φοροαποφυγή, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο , ΕΕ

Η Apple θα καταβάλλει φόρους 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία καθώς η ΕΕ έκρινε ότι το φορολογικό καθεστώς που της πρόσφερε η  ιρλανδική κυβέρνηση λειτουργούσε ως κρατική ενίσχυση. Ουσιαστικά , η Ιρλανδία προσφέροντας στις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις μειωμένους φορολογικούς συντελεστές λειτουργούσε ως φορολογικός παράδεισος και αυτό δεν ήταν αποδεκτό από την ΕΕ. Χθες υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ της Apple και του Ιρλανδικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία η  πολυεθνική  θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα  την πληρωμή των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει πληρωθεί το σύνολο του ποσού.

 

Τον Αύγουστο του 2016, η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe VESTAGER , είχε παρέμβει καθώς  θεώρησε  ότι μεταξύ 2003 και 2014 τα οφέλη που είχε η Apple  από τους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές ήταν παράνομα. Ζητούσε μάλιστα από την ιρλανδική Κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση είσπραξη φόρων ύψους 13 δισ. ευρώ. Το Δουβλίνο κωλυσιεργούσε και δεν εφάρμοζε την απόφαση και τον  Οκτώβριο του 2017,  η ΕΕ κατέθεσε προσφυγή κατά της Ιρλανδίας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Και το Δουβλίνο υποχώρησε.

 

Ωστόσο, ακόμα και τώρα τα χρήματα δεν θα πάνε στον προϋπολογισμό καθώς η συμφωνία μεταξύ της Apple και της ιρλανδικής κυβέρνησης προβλέπει ότι : «Τα χρήματα θα κατατεθούν σε ένα δεσμευμένο λογαριασμό μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για την  προσφυγή που κατέθεσαν  η Εταιρεία και η κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο " ,  γράφει η εφημερίδα Irish Times . Μάλιστα όχι μόνο δεν θα μπουν χρήματα στα δημόσια ταμεία αλλά θα ξοδευτούν και 3 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου η ιρλανδική κυβέρνηση να υποστηρίξει την προσφυγή της , γράφει η  Irish Independent .

 

Η υπόθεση της Apple εντάσσεται στα πλαίσια της αντιμετώπισης των ευρωπαϊκών φορολογικών παραδείσων .Η Amazon πρέπει να καταβάλει  250 εκ. ευρώ στο Λουξεβούργο. Ο τρόπος λειτουργίας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο ίδιος. Ανάμεσα στην πραγματική έδρα της εταιρείας και την εταιρεία Holding, που υφίσταται μόνο στα χαρτιά, μετακινήθηκαν με τέτοιο τρόπο ποσά, έτσι ώστε για παράδειγμα στην περίπτωση της Amazon το τελικό ποσό που φορολογήθηκε ήταν μόνο το ¼ από αυτό θα έπρεπε να φορολογηθεί. Τα υπόλοιπα ¾ εγγράφηκαν στην Holding, που σύμφωνα με το λουξεμβουργιανό δίκαιο δεν φορολογούνται. Οι αποφάσεις εναντίον της Amazon και της Apple είναι μόνο δύο ανάμεσα σε μια σειρά από έρευνες που έκανε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τον Οκτώβριο του 2015 κάλεσε την αλυσίδα καφέ Starbucks να καταβάλει 30 εκ. ευρώ στην Ολλανδία. Μια άλλη υπόθεση στο Λουξεμβούργο εναντίον της McDonalds τρέχει ακόμη. Πρόκειται για ένα πόσο σε φόρους, ύψους 1 δις ευρώ που δεν έχει καταβάλει, και που θα μπορούσε να υπονοηθεί ότι πρόκειται για απαγορευμένη κρατική βοήθεια. Εκτός αυτών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιβάλει ποινές εναντίον της Google, Microsoft και Facebook για παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού. Από όλα αυτά προκύπτει ότι η αρμόδια Επίτροπος δεν φοβάται να τα βάλει με κολοσσούς.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι μεγαλύτερες χώρες μέλη, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, κατέθεσαν στο συμβούλιο κορυφής στο Ταλίν κοινή θέση για τη φορολόγηση διαδικτυακών κολοσσών, όπου ζητούν να γίνεται η φορολόγηση στον τόπο απόκτησης των κερδών και όχι στη χώρα που αυθαίρετα επιλέχτηκε η έδρα. Αυτό θα σήμαινε διάλυση του ιρλανδικού φορολογικού συστήματος γι αυτό και το Δουβλίνο ανθίσταται εναντίον τέτοιων κινήσεων. Και επειδή αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα, όλα δείχνουν ότι δεν θα σημειωθεί πρόοδος."