Η αξιολόγηση έφερε προσλήψεις και φόρους και άφησε μετέωρο το χρέος

Τσκαλώτος

Μπορεί οι δανειστές να συμφώνησαν με την Ελλάδα η οποία καλείται σε λιγότερο από ένα μήνα να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα αλλά το μείζον θέμα του χρέους μένει ανοικτό.

Αν θελήσει κανείς να κάνει μία αποτίμηση της αξιολόγησης καταλήγει στα εξής συμπεράσματα:

Πρώτον: Η πλευρά των δανειστών δεν έκανε ούτε βήμα πίσω στα προαπαιτούμενα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα μέτρων από την "μεταρρύθμιση" της αγοράς ενέργειας και του Δημοσίου μέχρι τον ΕΝΦΙΑ και τις αντικειμενικές

Δεύτερον: Η γαλλική πρόταση για σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη απορρίφθηκε.Πλέον αυτό που δέχονται οι Γερμανοί είναι ρυθμίσεις διαχειριστικού χαρακτήρα οι οποίες θα έχουν την χώρα σε κατάσταση ομηρίας μέσω αυστηρής εποπτείας.

Τρίτον : Το ΔΝΤ πολύ δύσκολα θα εκταμιεύσει το ποσό των 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο έχει ήδη εγκρίνει επί της αρχής, τον Ιούλιο του 2017. Αυτό έμμεσα δείχνει ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι τα μέτρα για το χρέος που βρίσκονται στο τραπέζι δεν καθιστούν το χρέος βιώσιμο.

Τέταρτον: Η ελληνική Κυβέρνηση αποδέχθηκε την αυξημένη μεταμνημονιακή εποπτεία αλλά και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που σημαίνει ότι η υπερφορολόγηση θα εξακολουθήσει να πνίγει την ελληνική οικονομία. Προφανώς για τον κ.Τσίπρα το μείζον είναι η αναγγελία της "καθαρής εξόδου" και όχι ο "αργός θάνατος" που ακολουθεί.

Όλα αυτα επιβεβαιώνονται και απο τα δημοσιεύματα του γαλλικού και του γερμανικού τύπου. Το γαλλικό πρακτορείο στο σχετικό ρεπορτάζ του αναφέρει ότι στην γαλλική πρόταση για αυτοματοποιημένους μηχανισμούς ελάφρυνσης του χρέους ,"η ισχυρή Γερμανία, ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, είναι εξαιρετικά απρόθυμη ...και ζήτησε από την Αθήνα να συμφωνήσει σε αυστηρούς στόχους ακόμα και μετά τη λήξη της διάσωσης τον Αύγουστο."

Την ίδια απροθυμία δείχνουν οι Γερμανοί και στις προτάσεις του ΔΝΤ. Σύμφωνα με το Spiegel το ΔΝΤ ζητά  στις ελαφρύνσεις να μην συμπεριληφθούν μόνο τα δάνεια από τον ΕΜΣ αλλά και τα διμερή δάνεια που παρείχαν στην πρώτη φάση της κρίσης τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης στην Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν αυτήν την πρόταση για «νομικούς λόγους»: το μέτρο θα επιβάρυνε άμεσα τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών.

Το σίγουρο είναι οτι η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε τις υποδείξεις των ελεγκτών και προωθεί άμεσα τα μέτρα για το Δημόσιο, την αγορά ενέργειας ενώ συμφώνησε να εφαρμοστεί απο φέτος ο ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές που θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες."Οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να εφαρμόσουν τα μέτρα αυτά το συντομότερο δυνατόν πριν από το Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018", δήλωσε χθές κοινοτική πηγή.

Προσλήψεις

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά  κατάφερε να επαναφέρει τον κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων στο λόγο 1/1, για το έτος 2019. Επίσης , υπήρξε συμφωνία στα ζητήματα που αφορούν το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας και την Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.Αναφορικά με την επιλογή επιτελικών στελεχών στη Δημόσια Διοίκηση, καταγράφηκε η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις διαδικασίες επιλογής Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, ενώ συμφωνήθηκε ο οδικός χάρτης και για τις διαδικασίες επιλογής Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων.Αποφασίστηκε από κοινού η εκπόνηση μελέτης από ειδικούς εμπειρογνώμονες, προκειμένου να αναλυθούν τεχνικά σημεία της διαδικασίας και να διασφαλιστεί στον απόλυτο βαθμό η επιτυχής ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης.Συμφωνήθηκε, επίσης, η δημιουργία ενός σύγχρονου, νομοθετικού πλαισίου, για τις Ανεξάρτητες Αρχές, στη βάση των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών.

Ο κ. Μοσχοβισί

“ Η σημερινή συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού στην Αθήνα είναι εξαιρετικά νέα ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την επόμενη Πέμπτη”, αναφέρει ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί σε δήλωσή του.Συνεχίζοντας, ο Π. Μοσκοβισί χαιρέτισε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν εγκαίρως για το Eurogroup της 21ης Ιουνίου όλες τις δράσεις που συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της αποστολής αυτής της εβδομάδας και συμπλήρωσε :

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της τέταρτης και της τελικής αξιολόγησης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος αυτό το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τη διασφάλιση της μελλοντικής βιωσιμότητας του χρέους».


Ο κ. Τσακαλώτος


Την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) με τους θεσμούς για την δ' αξιολόγηση ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τις -διάρκειας έξι ωρών- τελικές διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων. Ο υπουργός ανέφερε παράλληλα ότι στο Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης 24 Ιουνίου, όπου θα επικυρωθεί η συμφωνία, θα υπάρξουν επιπλέον στοιχεία για τις συζητήσεις σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους, ενώ στις 21 Ιουνίου θα συζητηθεί και η μεταμνημονιακή εποπτεία.

Όπως δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, «το SLA έκλεισε. Έχουμε συμφωνία για όλα τα ζητήματα, η οποία θα επικυρωθεί στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης. Ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να γίνει μέχρι τις 21 Ιουνίου. Μερικά είναι δύσκολα τεχνικά και θα πρέπει να τρέξουμε, να είμαστε οργανωμένοι. Σε όλα τα ζητήματα έχουμε κλείσει και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Το ένα κομμάτι του παζλ έχει πάρει το δρόμο του. Την Πέμπτη θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το χρέος, πώς δηλαδή έχει πάει η συζήτηση με τους Ευρωπαίους και με το ΔΝΤ, και στις 21 Ιουνίου θα συζητηθεί και η μεταμνημονιακή εποπτεία».

Πρόσθεσε δε, πως «τα ζητήματα που θεωρούσαμε ως αγκάθια, θεωρούμε ότι λύθηκαν με έναν τρόπο ικανοποιητικό για την ελληνική πλευρά. Προφανώς σε μερικά πράγματα έπρεπε να βάλουμε και εμείς λίγο νερό στο κρασί μας, αλλά γενικά θεωρώ ότι η συζήτηση έγινε πολύ δημιουργικά και επί της ουσίας. Στα πιο πολλά σημεία είμαι ευχαριστημένος».

Σημειώνεται ότι στη συμφωνία είναι και το θέμα των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων και, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, ο ΕΝΦΙΑ εφέτος θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές.