Η διπλωματία του... ισοζυγίου φέρνει ΕΕ και Κίνα πιο κοντά

τραμπ,μερκελ, ξι

Ο Τράμπ φέρνει την ΕΕ και την Κίνα πιο κοντά. Το σίγουρο είναι ότι ο αμερικάνος πρόεδρος φαίνεται ότι προτιμά τους αυταρχικούς ηγέτες απο τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ καθώς η κεντρική αντίληψη που έχει για την διεθνή διπλωματία είναι το εμπορικό ισοζύγιο. 

Αν το αποτέλεσμα είναι μηδενικό τότε, η αλλη πλευρά είναι αποδεκτή αν όμως είναι ελλειμματικό σε βάρος των ΗΠΑ , τότε η απέναντι πλευρά περνά στην όχθη με τους εχθρούς. Η ερμηνεία αυτή , ταιριάζει με τις δηλώσεις που έκανε χθές όταν χαρακτήρισε την ΕΕ την Κίνα και τον Καναδά ως απειλές μεγαλυτερες ακόμα και απο αυτή της Ρωσίας. 

Το κριτήριο του ισοσκελισμένου εμπορικού ισοζυγίου που χρησιμοποιεία ο κ. Τράμπ στην αξιολόγηση των εταίρων του έχει γίνει φανερό αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες. Η  στάση που υιοθέτησε στην Σύνοδο των G7 και  στην σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και οι  δηλώσεις που έκανε για την ηγέτη του Καναδά δείχνουν ότι για τον ένοικο του Λευκού Οίκου η διπλωματία έχει το άρωμα του ...δολαρίου.

Η νέα αυτή προσέγγιση της διπλωματίας φαίνεται ότι οδηγεί σε συγκρούσεις , αντιπαλότητες , σε αλλαγές συσχετισμών και νέες συμμαχίες. Το σίγουρο είναι ότι η προεδρία του κ. Τραμπ θα μείνει στην ιστορία ως εκείνη που ανέτρεψε το κεντρικό δόγμα της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής απο το 1945. 

Αυτό άλλωστε έγινε φανερό και απο τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού των Εξωτερικών.Μετά την εμπρηστική δήλωση του αμερικανικού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η ΕΕ είναι εχθρός των ΗΠΑ στο πεδίο του εμπορίου, το Βερολίνο αντέδρασε άμεσα διά στόματος του γερμανού υπουργού Εξωτερικών. «Η δήλωση αυτή καταδεικνύει ότι το πολιτικό χάσμα μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ έχει μεγαλώσει από τότε που ανέλαβε ο Τραμπ», σχολιάζει ο Χάικο Μάας. Σε συνέντευξή του προς τις εφημερίδες του ομίλου Funke ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επισημαίνει μάλιστα ότι «δεν μπορούμε να βασιζόμαστε πλέον απεριόριστα στον Λευκό Οίκο». Παράλληλα τονίζει την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της εταιρικής σχέσης με την Ουάσιγκτον, καλώντας την ΕΕ να επιδείξει ενότητα.

Ευθείες βολές κατά του Τραμπ εξαπέλυσε την ίδια ώρα ο γερμανός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ. Κάνοντας λόγο για επιθετικές, αναληθείς και μη εποικοδομητικές δηλώσεις, επέρριψε στον αμερικανό πρόεδρο ότι επιχειρεί σκοπίμως να προκαλέσει αναστάτωση στην ΕΕ με απώτερο στόχο τη διάσπασή της.

Το σίγουρο είναι ότι η πολεμική που ακολουθεί η Ουάσιγκτον φέρνει την ΕΕ και την Κίνα πιο κοντά. Αυτό άλλωστε έγινε φανερό και απο της ετήσια Σύνοδο ΕΕ και Κίνας .Οι δασμοί στο αλουμίνιο και τον χάλυβα καθώς και οι απειλές για επιβολή δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ έχουν πλήξει  τη Γερμανία.  Παράλληλα , στο στόχαστρο των Αμερικανών βρίσκεται και η Κίνα. Εδώ και μερικές ημέρες οι εισαγωγείς πρέπει να καταβάλλουν δασμούς ύψους 25% σε 818 προϊόντα των οποίων ο όγκος των συναλλαγών ανέρχεται σε 29 δισεκατομμύρια ευρώ.Το Πεκίνο αντέδρασε άμεσα σε αυτή την απόφαση, επιβάλοντας δασμούς σε 545 αμερικανικά προϊόντα. Για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης η Κίνα θα προσπαθήσει να προσεταιριστεί την ΕΕ. Κίνα και ΕΕ παράγουν το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ και διεκπεραιώνουν το μισό περίπου των εμπορικών συναλλαγών.

Ωστόσο οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως στην πράξη θα αποδειχθεί πολύ δύσκολη μια συμμαχία Πεκίνου και ΕΕ απέναντι στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι η οπτική γωνία των δυο πλευρών είναι πολύ διαφορετική. Σε πρόσφατη έκθεση του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ στην Κίνα διαπιστώνεται πως η Κίνα είναι «μια από τις πιο περιοριστικές οικονομίες του κόσμου». Ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί παραπονούνται για γραφειοκρατικά εμπόδια και για διακριτική μεταχείριση σε σύγκριση με τις κινεζικές εταιρείες.

Ένα ακόμα εμπόδιο είναι το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων. Η Κίνα προσπαθεί να υποχρεώσει τις ξένες εταιρείες να της μεταβιβάσουν την τεχνογνωσία τους. Αυτό προσπαθεί να το επιτύχει υποχρεώνοντας τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε κάποιους τομείς να συνεργάζονται με κινεζικές εταιρείες. Με το φιλόδοξο σχέδιο «Made in China 2025» η χώρα θέλει να καλύψει τα σημαντικά κενά που τη χωρίζουν από δυτικά κράτη σε τομείς τεχνολογίας.

Ακόμη με τους επιπλέον εμπορικούς δρόμους που θέλει να δημιουργήσει προς την Ευρώπη, δυτική Ασία και Αφρική, επενδύοντας δισεκατομμύρια η ΕΕ δεν την βλέπει με καλό μάτι την Κίνα. Παρόλα αυτά, καθημερινά διακινούνται εμπορεύματα μεταξύ ΕΕ και Κίνας αξίας 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ.