Η Ελλάδα σε επιτροπεία μέχρι να πληρωθεί και το τελευταίο ευρώ του χρέους

Tsakalotos

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι συναντώνται στις Βρυξέλλες, θα προσπαθήσουν να έχουν ολοκληρώσει το πακέτο εξόδου των Αθηνών μέχρι τις 21 Ιουνίου. Αυτά είναι τα καλά νέα.

Τα άσχημα ξεκινούν με την διαπίστωση ότι έχουν ήδη αποφασίσει ότι η Ελλάδα θα έχει αυξημένη επιτροπεία από όση η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Ενώ για τις άλλες χώρες ισχύει ότι οι έλεγχοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα γίνονται δύο φορές τον χρόνο, για την Ελλάδα η οποία θα υποστεί  «ενισχυμένη επιτήρηση» -προβλέπονται τέσσερις επισκέψεις ετησίως από την ομάδα παρακολούθησης. Οι επισκέψεις  θα συνεχιστούν μέχρις ότου η Ελλάδα αποπληρώσει το 75% των περίπου 230 δισ. ευρώ που οφείλει στους πιστωτές της στην ευρωζώνη, ενώ ο ESM θα συνεχίσει τον έλεγχο μέχρι να επιστραφεί και  το τελευταίο ευρώ.

Πρόκειται για μια υποχρέωση που προωθείται και υποστηρίζεται -και- από τον επικεφαλής  του ESM, Klaus Regling, ο οποίος άλλωστε έχει εκφράσει την ανησυχία ότι οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν κατά την διάρκεια του προγράμματος θα ανατραπούν μετά την ολοκλήρωσή του.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη απορρίψει τις προσκλήσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, να λάβει προληπτική πιστωτική γραμμή. Σύμφωνα με τον ESM, αυτό θα παρείχε ένα χρηματοοικονομικό «δίχτυ ασφαλείας» αλλά για να εφαρμοστεί, η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με απροσδιόριστες «συνθήκες πολιτικής», σύμφωνα με τον ESM.

Οι πιστωτές της Ελλάδας καλούνται επίσης να αποφασίσουν για την ελάφρυνση του χρέους αλλά εντός της ΕΕ υπάρχουν δύο στρατόπεδα. Έτσι , η Γαλλία και η Ιταλία προτείνουν  να τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα στο οποίο η εξυπηρέτηση του χρέους θα συνδεόταν με την ανάπτυξη. Η πρόταση αυτή  έχει προκαλέσει φόβους μεταξύ των άλλων  πιστωτών ότι οι μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να σαμποτάρουν σκόπιμα την οικονομία της χώρας για να μειώσουν το χρέος της. Αποτέλεσμα; Ενώ η Ιταλία, η Γαλλία και το ΔΝΤ φαίνονται έτοιμες να δεχτούν αυτή την πρόταση, η Γερμανία, η Φινλανδία και οι Κάτω Χώρες επιμένουν ότι η Αθήνα θα πρέπει να υποχρεωθεί να δεχτεί μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για την διατήρηση της ανάπτυξης.

«Χρειάζεστε έναν τρόπο να σταματήσετε τους Έλληνες από το να επιστρέψουν στις παλιές τους συνήθειες», ανέφερε ένας άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Πρέπει να επιμείνουν στις μεταρρυθμίσεις τους».