Ένα νόμισμα αλλιώτικο απο τα άλλα

Κρούγκεραντ

Πίσω από ψηλά τείχη, ηλεκτρικούς φράχτες και βαριές πόρτες βρίσκεται το Rand Refinery, ένα από τα μεγαλύτερα χυτήρια χρυσού παγκοσμίως. Εδώ, λίγο έξω από τα σύνορα του Γιοχάνεσμπουργκ, του οικονομικού κέντρου της Νότιας Αφρικής παράγεται εδώ και 50 χρόνια το πιο δημοφιλές συλλεκτικό αλλά και επενδυτικό νόμισμα, το λεγόμενο Κρούγκεραντ. Μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί 60 εκατομμύρια νομίσματα.Στις 3 Ιουλίου του 1967 κόπηκε το πρώτο νόμισμα Κρούγκεραντ, βάρους μιας ουγκιάς (31,1 γραμμάρια).  Στην μπροστινή πλευρά του νομίσματος απεικονίζεται μια αντιλόπη ενώ την πίσω πλευρά κοσμεί η εικόνα του πρώην προέδρου της Ν. Αφρικής, Πωλ Κρούγκερ, από τον οποίο το νόμισμα πήρε και την ονομασία του.

Ο χρυσός μεταφέρεται με ελικόπτερα από τα ορυχεία της Ν. Αφρικής στο χυτήριο. Ο τρόπος αυτός θεωρείται πιο ασφαλής αφού οι μεταφορές με αυτοκίνητα συχνά πέφτουν θύματα κλοπής. Επιπλέον όλοι οι εργαζόμενοι στο χυτήριο περνούν κάθε μέρα μετά τη βάρδια τους από ανιχνευτή μετάλλου αλλά και από ακτίνες Χ. Προφανώς υπάρχουν κι άλλα μέτρα ασφαλείας, η εταιρεία όμως δεν θέλει να αποκαλύψει λεπτομέρειες. Η λήψη φωτογραφιών απαγορεύεται αυστηρά. Τα ακατέργαστα νομίσματα μεταφέρονται και πάλι με ελικόπτερο στο νομισματοκοπείο της Ν. Αφρικής, 40 χλμ. βόρεια του χυτηρίου. Το νόμισμα Κρούγκεραντ είναι και κανονικό μέσο πληρωμών στη Ν. Αφρική.


Το 2016,  πουλήθηκε περίπου το 30% της παραγωγής, περίπου 1,2 εκατομμύρια νομίσματα, στη Γερμανία. Ακολουθούν η Ελβετία, η Αυστρία και οι ΗΠΑ.