Γαλλογερμανικός πόλεμος για τις τράπεζες του Σίτι

σιτι

Έναν περίπου χρόνο πριν από το Brexit, η καγκελάριος Μέρκελ προσπαθεί να πείσει τράπεζες και θεσμούς να μεταφέρουν την έδρα τους στην Φραγκφούρτη. Ουδείς γνωρίζει ακόμα τι θα επακολουθήσει μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και ποίοι κανόνες θα ισχύσουν για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Φυσικά, η Γερμανία δεν είναι η μόνη που προσπαθεί να προσελκύσει τις τράπεζες που έχουν έδρα το Λονδίνο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έχει συναντηθεί στο Παρίσι με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα για να τους παρουσιάσει τα πλεονεκτήματα της γαλλικής πρωτεύουσας ως χρηματοοικονομικού κέντρου. Και εξασφάλισε τη μεταφορά της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA) από το Λονδίνο στο Παρίσι. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών με 189 εργαζόμενους, έγινε το μήλο της έριδος μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων καθώς η καγκελάριος Μέρκελ επιθυμούσε ο οργανισμός αυτός να εγκατασταθεί στην Φρανκφούρτη. Η εγγύτητα με τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ήταν  ένα από τα δυνατά χαρτιά της Φρανκφούρτης για την διεκδίκηση της EAT,  δεδομένου ότι ούτως ή άλλως ΕΚΤ και EBA συνεργάζονται ήδη στενά.

Για να αντιτάξει κάτι στην μεταφορά της EBA από το Λονδίνο στο Παρίσι, η γερμανική κυβέρνηση διεκδικεί τώρα την μεταφορά στην Φραγκφούρτη του αποκαλούμενου Euro-Cleaning, δηλαδή της εκκαθάρισης συναλλαγών σε ευρώ, που πραγματοποιείται σήμερα σχεδόν αποκλειστικά στο Σίτι του Λονδίνου.

Μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, οι βρετανικές εποπτικές Αρχές δεν θα έχουν πια την εποπτεία αυτού του καθοριστικού χρηματοοικονομικού τομέα. «Συμβάλλουμε εποικοδομητικά στην όλη συζήτηση. Νομίζω πως είναι σαφές ότι το Euro-Cleaning πρέπει να γίνεται στην ευρωζώνη. Και εδώ η Φραγκφούρτη αποτελεί ιδανική επιλογή», τόνισε η Άγκελα Μέρκελ στην γερμανική οικονομική μητρόπολη.

Οι εταιρείες clearing έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς πρόκειται για έναν σημαντικό κλάδο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στον οποίο δραστηριοποιούνται τραπεζίτες, χρηματιστές, επιστήμονες και εξειδικευμένο προσωπικό. Καθημερινά εμπορικές εταιρείες από όλο τον κόσμο εκκαθαρίζουν και συμψηφίζουν απαιτήσεις αξίας άνω του μισού δισ. ευρώ. Η διαδικασία αυτή είναι σημαντική ιδίως για τις τράπεζες, διότι έτσι μπορούν να διασφαλίζουν τις αξιώσεις τους απέναντι στους κινδύνους που απορρέουν από τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών ή από τις μεταβολές των επιτοκίων. Επίσης πολλοί εξαγωγικοί όμιλοι χρησιμοποιούν παράγωγα ως αντασφάλιση για τις διακυμάνσεις στις χρηματαγορές. Ο κλάδος του clearing δεν θεωρείται μόνο σημαντικός και συστημικός, αλλά και ιδιαίτερα επικερδής, ενώ συμβάλει στην δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας.