Λιγότερο αισιόδοξη η ΕΕ για την ανάπτυξη

Pierre Moscovici

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε τις προβλέψεις ανάπτυξης για όλες τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, με πιο σημαντικές την Γερμανία και την Ιταλία, και προειδοποίησε ότι το Brexit και η οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα απειλούν να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρώπης.

Η Κομισιόν υπέβαλε την Πέμπτη μια απαισιόδοξη έκθεση περικόπτοντας μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα από τις προβλέψεις της για την Ιταλία το 2019, η οποία τώρα θεωρείται ότι θα παρουσιάσει μια ελάχιστη ανάπτυξη μόλις 0,2% για ολόκληρο το έτος -το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ και με διαφορά- από 1,2% στις προηγούμενες προβλέψεις. Η επιδείνωση έρχεται δύο μήνες αφότου Ρώμη και Βρυξέλλες έφτασαν σε συμβιβασμό σχετικά με τον στόχο του ελλείμματος της Ιταλίας. Αν η πρόβλεψη της Επιτροπής επαληθευτεί, αυτό πιθανόν να δυσκολέψει τον λαϊκιστικό κυβερνητικό συνασπισμό να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του επί των δαπανών.

«Πρέπει να παρακολουθούμε ορισμένες καταστάσεις και η κατάσταση στην Ιταλία όσον αφορά την ανάπτυξη είναι πολύ χειρότερη με το 0,2%, κάτι που είναι αρκετά σημαντικό», δήλωσε ο Pierre Moscovici, Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση Bloomberg από τις Βρυξέλλες. Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες προειδοποίησαν ότι οι προοπτικές της περιοχής αντιμετωπίζουν «σημαντικούς» κινδύνους.

Οι ζοφερές προβλέψεις αντικατοπτρίζουν τις εντεινόμενες αδυναμίες στην περιοχή, η οποία σκόνταψε στα τέλη του 2018, καθώς η πολιτική αστάθεια συνέχισε να κλονίζει την Ιταλία, οι βίαιες διαμαρτυρίες στην Γαλλία συμπίεσαν την γαλλική παραγωγή, και η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παλεύει να ανακάμψει από τις αλλαγές στη νομοθεσία. Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Γερμανία φέτος διαμορφώθηκε στο 1,1% από το 1,8% στις φθινοπωρινές προβλέψεις, τον Νοέμβριο του 2018.

Στις προβλέψεις της, η Επιτροπή θεωρεί ότι η οικονομία της ευρωζώνης των «19» θα αναπτυχθεί κατά 1,3% φέτος, από 1,9% που προέβλεπε τον Νοέμβριο. Για το 2020, προβλέπει αύξηση 1,6%, από 1,7% που είχε προβλεφθεί νωρίτερα. Όπως σημειώνει η Επιτροπή, «η οικονομική δυναμική στις αρχές του τρέχοντος έτους ήταν υποτονική, αλλά τα θεμελιώδη μεγέθη εξακολουθούν να είναι υγιή. Η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχιστεί, αν και πιο συγκρατημένη».

ΕΛΛΑΔΑ

Για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε ελαφρά προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη σε 2,2% από 2,3 % για το 2019, ενώ για το 2018 η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 2%. Ωστόσο, τα σύννεφα για την ελληνική οικονομία δεν έχουν διαλυθεί. Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Δεκέμβριο το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο διευρύνθηκε κατά 5,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, στα 1,697 δισ. από 1,614 δισ. ευρώ. Για το σύνολο του 2018 το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ήταν 21,711 δισ. ευρώ έναντι 21,473 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 1,1%. Επίσης, τον Νοέμβριο η ανεργία διαμορφώθηκε στο 18,5% από 18,7% τον Οκτώβριο, αλλά και πάλι εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή για να επιτρέπει αισιοδοξία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντοπίζει τρία αδύναμα σημεία στην ελληνική οικονομία:
1. Τις υποτονικές επενδύσεις, εξαιρουμένων των επενδύσεων σε ακίνητα.
2. Την επιβράδυνση στην αύξηση της τουριστικής ζήτησης, λόγω της επανόδου του ανταγωνισμού από την Τουρκία.
3. Τη μείωση του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών αγαθών, η οποία συνδέεται με την οικονομική επιβράδυνση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι η αυξητική πορεία των εξαγωγών θα συνεχιστεί.

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Μεγάλο μέρος της συγκυρίας της απώλειας ανάπτυξης της ευρωζώνης μπορεί να αποδοθεί στην εξασθένιση της στήριξης από το εξωτερικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης του εμπορίου και της υψηλής αβεβαιότητας όσον αφορά τις εμπορικές πολιτικές», ανέφερε η Επιτροπή. «Ωστόσο, υπήρξαν επίσης πολλοί εσωτερικοί παράγοντες», σημείωσε, επισημαίνοντας τις κοινωνικές εντάσεις και την αβεβαιότητα της δημοσιονομικής πολιτικής σε ορισμένες χώρες, καθώς και την αδυναμία της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Κατά την Επιτροπή το διεθνές περιβάλλον εξακολουθεί να επιδεινώνεται: «Στις ΗΠΑ, ο κίνδυνος απότομης δημοσιονομικής αυστηροποίησης φαίνεται να έχει αυξηθεί, ειδικά για το 2020. … Η κινεζική οικονομία ίσως να επιβραδύνεται πιο απότομα από ό, τι αναμενόταν, ενώ πολλές αναδυόμενες αγορές είναι ακόμα ευάλωτες σε ξαφνικές αλλαγές στο παγκόσμιο κλίμα κινδύνου», σύμφωνα με την έκθεση. Επίσης, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Brexit παραμένει πηγή αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Bloomberg, μια ολοένα και πιο αναιμική οικονομία θα δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο να ακολουθήσει τα σχέδιά της για να εξαλείψει σταδιακά τα μέτρα αναζωογόνησης από την εποχή της οικονομικής κρίσης. Οι υπεύθυνοι χάραξης της πολιτικής της ΕΚΤ πέρασαν ήδη ένα λεπτό όριο τον Δεκέμβριο, υποβαθμίζοντας τις οικονομικές προβλέψεις ταυτόχρονα με τον τερματισμό των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού (net asset purchases) που είχαν βοηθήσει στην αύξηση της ζήτησης στην ευρωζώνη.

Τέλος, όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Επιτροπή μείωσε τις προβλέψεις της για την ευρωζώνη στο 1,4% για το 2019, από 1,8% στις προηγούμενες προβλέψεις της. Η ΕΚΤ επιδιώκει να επιτύχει πληθωρισμό κάτω από το 2% μεσοπρόθεσμα.