Μπριζόλες ή χάλυβας

χάλυβας, αλουμίνιο, δασμοί , βόειο κρέας , τραμπ

Ατσάλι για μοσχάρια; Σε αυτή την φράση των τριών λέξεων μπορεί να παιχθεί το θέμα των δασμών σε ευρωπαϊκό  χάλυβα και αλουμίνιο που έχει ανακοινώσει ότι θα επιβάλει ο Τράμπ. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι οι ευρωπαίοι στο παζάρι που κάνουν για να εξασφαλίσουν παράταση, προσφέρουν βορά στον αμερικάνο πρόεδρο τους ευρωπαίους κτηνοτρόφους. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να προσφέρουν στον Αμερικανό πρόεδρο την δυνατότητα να  πουλήσει περισσότερο αμερικανικό βοδινό κρέας χωρίς δασμούς στην Ευρώπη. Προφανώς προσβλέπουν η χειρονομία  να λειτουργήσει ως  κλάδος ελιάς για να αποφευχθεί ένας γενικευμένος εμπορικός πόλεμος.

 

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι η πρόταση για το βόειο κρέας δεν σχετίζεται με την απειλή επιβολής δασμών στο  χάλυβα και ότι πρόκειται για μία πρωτοβουλία που εξετάζεται εδώ και χρόνια. Αλλά , στελέχη της ΕΕ σημείωναν ότι η χρονική στιγμή ήταν πολιτικά χρήσιμη. Ένας ανώτερος αξιωματούχος μάλιστα το χαρακτήρισε ως "μια πολύ βολική σύμπτωση γεγονότων".

 

Η γεωργία είναι μια από τις προτεραιότητες του Trump και, σε σχόλια που έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Macron στις ΗΠΑ , ο αμερικάνος πρόεδρος  κατέστησε σαφές ότι θέλει από την Ευρώπη να αγοράζει περισσότερες βοδινές αμερικανικές μπριζόλες και μπιφτέκια .

 

Το καθεστώς ποσοστώσεων που θέλει να αλλάξει η ΕΕ ρυθμίζεται από μια

συμφωνία  του 2009, βάσει της οποίας η ΕΕ επιτρέπει  στις ΗΠΑ να εξάγουν

περίπου 45.000 τόνους βοείου κρέατος χωρίς ορμόνες χωρίς να πληρώνουν δασμούς.

Οι Αμερικανοί αγρότες διαμαρτύρονται και λένε ότι πρόκειται για μια "κακή συμφωνία" επειδή οι 45.000 τόνοι δεν αφορούν αποκλειστικά βόειο κρέας από τις ΗΠΑ αλλά είναι μία ποσόστωση που καλύπτει εξαγωγές και άλλων χωρών, όπως την  Αυστραλία και την  Ουρουγουάη. Με την εξαιρετικά ανταγωνιστική παραγωγή βοείου κρέατος, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αυστραλίας κατάφεραν σύντομα να καλύψουν μεγάλα τμήματα της ποσόστωσης και το μερίδιο της Αμερικής μειώθηκε από 98,8% το 2009 σε μόλις 32,6% το 2016, σύμφωνα με την αμερικανική ομοσπονδία εξαγωγών κρέατος.

 

Κάπως έτσι η επιβολή δασμών στον ευρωπαϊκό χάλυβα και στον αλουμίνιο μετατρέπεται σε ένα απο τις επιμέρους εστίες αντιπαράθεσης στον ακήρυχτο εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Έχοντας λοιπόν να αντιμετωπίσει την  άμεση απειλή των δασμών στον χάλυβα, η ΕΕ επιδιώκει να επιλύσει τη διαφωνία σχετικά με την ποσόστωση βοείου κρέατος επειδή η Ουάσινγκτον απειλεί με αντίμετρα έναντι άλλων  ευρωπαϊκών αγαθών όπως τα  σκούτερ Vespa μέχρι το  τυρί Camembert.

 

Πάντως, το ενδιαφέρον της ΕΕ εστιάζεται αυτή την στιγμή στην  επιβολή δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο. Αυτό  θα ήταν ένα μεγάλο πλήγμα, κυρίως μάλιστα για την Γερμανία. Η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη παραγωγός περιοχή του πλανήτη σε προϊόντα χάλυβα. 177 εκατομμύρια τόνους χάλυβα παράγει τον χρόνο. Αυτό αντιστοιχεί στο 11% της παγκόσμιας παραγωγής. Η Γερμανία είναι η κύρια εξαγωγός χώρα στις ΗΠΑ, κάτι που δεν παρέλειψε να τονίσει στην πρόσφατη επίσκεψή της στο Λευκό Οίκο η Γερμανίδα Καγκελάριος.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ το 2017 πουλήθηκαν στις ΗΠΑ προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου συνολικής αξίας 14 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η επιβολή αμερικανικών δασμών δεν θα αφορούσε όμως συνολικά όλα τα προϊόντα αλλά μόνο προϊόντα χάλυβα αξίας 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και αλουμινίου 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δικαιολογεί την επιβολή των δασμών επικαλούμενος το γερμανικό πλεόνασμα. Οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος εξαγωγικός εταίρος της Γερμανίας, ωστόσο από την άλλη πλευρά δεν εισάγονται τόσα πολλά αμερικανικά προϊόντα στην ΕΕ.

 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε δηλώσει μάλιστα σχετικά κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με την Γερμανίδα Καγκελάριο: «Έχουμε ένα έλλειμμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών με την ΕΕ – δύσκολο να το πιστέψει κανείς – της τάξεως των 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων συμπεριλαμβανομένων και 50 δισεκατομμυρίων για αυτοκίνητα και ανταλλακτικά».

 

Τα γερμανικά αυτοκίνητα είναι περιζήτητα στις ΗΠΑ. 480.000 οχήματα πουλιούνται εκεί κατά μέσο όρο τον χρόνο. Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες παράγουν ωστόσο και στις ΗΠΑ και ο αριθμός των οχημάτων έφθασε πέρυσι τις 493.000. Στην πλειονότητά τους εξήχθησαν προς την Κίνα. Με τον τρόπο αυτό οι γερμανικές επιχειρήσεις προσφέρουν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, οι οποίες τώρα μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο.

 

Η Γερμανία όμως έχει στο πλευρό της τόσο την Γαλλία όσο και την Μ. Βρετανίαμ, ενώ η ΕΕ έχει καταρτίσει αντίστοιχη λίστα με αμερικανικά προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν δασμοί όπως το ουίσκι, οι μηχανές Harley Davidson και τα τζιν. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πάντως πως ακόμα και εάν επιβληθούν οι δασμοί δεν θα έρθει το τέλος του ελεύθερου εμπορίου. Λίγες ώρες πάντως απομένουν μέχρι να μάθουμε τις προθέσεις του Αμερικανού Προέδρου σχετικά με την επιβολή δασμών στο χάλυβα και το αλουμίνιο.