Το ντόμινο των δασμών

εμπορικός πόλεμος

Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος βρίσκεται προ των πυλών. Με τις ΗΠΑ να ξεκινούν την εφαρμογή επιπλέον δασμών σε εκατοντάδες κινεζικά προϊόντα και την Κίνα να δηλώνει ότι θα απαντήσει, αλλά και με την Γερμανία να προειδοποιεί για ισοδύναμη απάντηση αν επιβληθούν επιπλέον επιβαρύνσεις στις εξαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, όλα δείχνουν ότι η ισορροπία στην παγκόσμια οικονομία κρέμεται απο μια κλωστή.

Η εφαρμογή του νέου δασμολογίου απο τις ΗΠΑ για κινεζικά αγαθά αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ξεκινά. Αμεσως μετά, αναμένεται η απάντηση της Κίνας η όποια έχει προειδοποιήσει ότι θα είναι ανάλογης ισχύος. Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν πρόσθετες επιβαρύνσεις 25% σε περισσότερες από 800 κατηγορίες κινεζικών προϊόντων αξίας περίπου 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για πολλούς αναλυτές, το ζητούμενο είναι πλέον αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει τις απειλές του για επιπλέον δασμούς σε κινέζικά εξαγώγιμα προϊόντα συνολικής αξίας 450 δισ. δολαρίων. Η δεύτερη δόση για επιβολή δασμών σε 284 προϊόντα αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκεται υπό εξέταση . 

Απο την άλλη πλευρά, για την Γερμανία και την Γαλλία η επιβολή πρόσθετων δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εξάγονται στις ΗΠΑ είναι "αιτία πολέμου".  Υπενθυμίζεται ότι ο  Trump έχει ανοιξει μέτωπα και με την  Ιαπωνία, το Μεξικό και τον Καναδά. 

Η Christine Lagarde, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προειδοποιεί ότι αυτός ο εμπορικός πόλεμος θα έχει "χαμένους και στις δύο πλευρές". Στις ΗΠΑ, οι τιμές στον χαλυβα και στο αλουμίνιο αυξάνονται και η Mid-Continent Nail Corporation, προειδοποίησε ότι λόγω των υψηλότερων τιμών του χάλυβα ενδέχεται να χρειαστεί να κλείσει τις μονάδες της. Παράλληλα, πολλές αμερικάνικες εταιρίες μελετούν να μιμηθούν την Harley Davidson, ανοίγοντας  μονάδες παραγωγής εκτός ΗΠΑ ώστε να αποφύγουν τα ευρωπαϊκά αντίποινα. Το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ προέτρεψε τον Τραμπ να αναθεωρήσει τις αποφάσεις του καθώς απειλούνται οι αμερικανικές εξαγωγές και οι θέσεις εργασίας. Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι οι δασμοί στον χάλυβα ειχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες θέσες εργασίας στην βιομηχανία χάλυβα αλλά επιχειρηματίες επισημαίνουν οτι θα χαθούν περισσότερες θέσεις εργασίας σε βιομηχανίες  που παράγουν αυτοκίνητα, εξαρτήματα αυτοκινήτων, συσκευές και άλλα αγαθά. Σύμφωνα με μια μελέτη, ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να προκαλέσει την απώλεια 400.000 θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Αν και η  Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απάντησε στην απόφαση του Τραμπ να επιβάλλει νέο αυξημένο δασμολόγιο στις εισαγωγές ευρωπαϊκού χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, εντούτοις προσπαθεί να αποφύγει την γενίκευση του εμπορικού πολέμου που φαίνεται αναπότρεπτος στην περίπτωση που ο Τραμπ αυξήσει τους δασμούς στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία. Μάλιστα, κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο οτι δεν κάνει καλούς λογαριασμούς, αφού ο υπολογισμος του ελλείμματος αφορά στο ισοζύγιο των αγαθων και δεν λαμβάνει υπόψη τις υπηρεσίες.

"Εάν συμπεριληφθεί και η αξία των ψηφιακών υπηρεσιών που αγοράζει  η ΕΕ απο τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, τότε το ισοζύγιο μετατρέπεται σε πλεονασματικό για τις ΗΠΑ", σημείωσε. "Είναι  παρωχημένο να υπολογίζουμε μόνο αγαθά και να μην συμπεριλαμβάνουμε υπηρεσίες", ανέφερε η Μέρκελ.

Η Μέρκελ δήλωσε προηγουμένως ότι θα υποστηρίξει έναν "ψηφιακό φόρο" που θα είχε ως στόχο πολυεθνικές εταιρείες όπως η Amazon, η Facebook ή η Google. Ωστόσο, η ΕΕ είναι διχασμένη σε σχέση με την πρόταση, καθώς χώρες όπως το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία αντιδρούν αφού βλέπουν τους τεχνολογικούς γίγαντες των ΗΠΑ να ετοιμαζονται να τις εγκαταλείψουν.