Ο κ. Ερντογάν αντιμέτωπος με την οικονομία

τουρκική λίρα

Το οικονομικό μοντέλο της Τουρκίας στοχεύει κυρίως στην κατανάλωση, η οποία χρηματοδοτήθηκε από εισροή ξένου κεφαλαίου, ενώ οι βιομηχανικές επενδύσεις παρέμειναν χαμηλά. Η προσέγγιση αυτή έχει φθάσει σε αδιέξοδο.

Η αστάθεια της οικονομίας της χώρας αυξάνεται. Οι λαϊκιστικές υποσχέσεις της κυβέρνησης για να ανακουφιστούν προσωρινά τα οικονομικά προβλήματα των ψηφοφόρων, που δόθηκαν κατά την διάρκεια των εκλογών, θα επιβαρύνουν επιπλέον τον εθνικό προϋπολογισμό. Ο λογαριασμός γι’ αυτές τις υπερβολικές δαπάνες πρέπει να καταβληθεί τώρα. Και σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, θα διεξαχθούν δημοτικές εκλογές τον Μάρτιο του επόμενου έτους. Η προεκλογική περίοδος απαιτεί ξανά λαϊκιστικές δημόσιες δαπάνες που θα μετριάσουν τα προβλήματα των ψηφοφόρων για μια σύντομη περίοδο, αλλά θα έχουν αρνητικές συνέπειες μεσοπρόθεσμα και σίγουρα κατά την επόμενη κοινοβουλευτική θητεία που ξεκινάει τώρα.

Απο την άλλη πλευρά, η οικονομική δραστηριότητα  φαίνεται ότι επιβραδύνεται, μετά την άνοδο κατά 7,4% το πρώτο τρίμηνο και  κατά 7,3% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2017. Ταυτόχρονα ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε και τον Ιούνιο έφθασε στο 15,4% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2003. Αυτό προκαλεί πρόσθετες πιέσεις στις τουρκικές επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να απορροφήσουν το κόστος που προκλήθηκε απο την προηγούμενη αύξηση των επιτοκίων και τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας. Μετά την άνοδο του πληθωρισμού τον Ιούνιο, πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν οτι οι πιθανότητες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας, είναι μεγάλες.

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια κατά 425 μονάδες βάσης σε 17,75 τοις εκατό τον Μάιο και τον Ιούνιο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας που είχε ως αποτέλεσμα η ισοτιμία να φθάσει στο  ρεκόρ των 4,92 δολάρια ανά δολάριο, το δεύτερο δεκαπενθήμερο  του Μαίου. Η τράπεζα είχε καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων, καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιδρούσε .

Πρέπει να αναφερθεί, ότι ο πληθωρισμός της Τουρκίας είναι περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον μέσο όρο των χωρών που συγκαταλέγονται στις αναδυόμενες αγορές.

Υπάρχουν και άλλα αρνητικά σημάδια για την τουρκική οικονομία. Για παράδειγμα, οι πωλήσεις των επαγγελματικών οχημάτων υποχώρησαν 44% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2017, ενώ οι  πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 38% . Επίσης, προσωρινά στοιχεία εμφανίζουν σημαντική υποχώρηση του εξωτερικού εμπορίου της χώρας, με πτώση της αξίας τόσο των εισαγωγών όσο και των εξαγωγών.

Απο την άλλη πλευρά, ο κ. Ερντογάν, παρά τις προεκλογικές του κορώνες ότι η οικονομία θα είναι στο επίκεντρο της πολιτικής του, εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τη νέα οικονομική ομάδα του, η οποία θα εγκατασταθεί στο προεδρικό μέγαρο και όχι σε Υπουργεία. Η αλλαγή της οικονομικής διαχείρισης εντάσσεται στις προεδρικές υπερεξουσίες του προέδρου της Τουρκίας .