Ο πόλεμος των αγωγών

αγωγός

Ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει ο Τραμπ σε Κίνα και ΕΕ φαίνεται ότι προσλαμβάνει και ενεργειακές διαστάσεις. Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να λειτουργήσουν οι αγωγοί Nord Stream 2 και Turk Stream καθώς θεωρούν ότι η λειτουργία τους θα επηρεάσει τις πωλήσεις του αμερικάνικου υγροποιημένου φυσικού  αερίου στην Ευρώπη.

Αυτό φάνηκε απο τις δηλώσεις του κ. Τραμπ  οι οποίες στρέφονταν ευθέως κατα της Γερμανίας η οποία είναι ο κύριος ενεργειακός πελάτης της Ρωσίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, στις δηλώσεις του επισήμανε ότι είναι  λάθος η στήριξη του αγωγού της  Βαλτικής Θάλασσας  -μιας επένδυσης 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων-  ενώ την ίδια στιγμή οι αμυντικές  δαπάνες της Γερμανίας υπολείπονται του στόχου που έχει θέσει το  ΝΑΤΟ (2% του ΑΕΠ).

Τα σχόλια προηγήθηκαν της συνάντησης  κορυφής που θα γίνει την  Δευτέρα στον Ελσίνσκι και στην οποία θα συναντηθούν ο κ.Τραμπ  με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Πάντως, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η δήλωση Τραμπ είναι απίθανο  να επηρεάσει τις συζητήσεις των δύο προέδρων.

Οι ενεργειακές μπίζνες Γερμανίας-Ρωσίας είναι ήδη μεγάλες και οι δύο πλευρές επιθυμούν να τις μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο. Για τον λόγο αυτό, η  Ρωσία προωθεί την λειτουργία του αγωγού  Nord Stream 2, διότι έτσι  θα μπορέσει  να διπλασιάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Γερμανία, παρακάμπτοντας τις παραδοσιακές διαδρομές μέσω της Ουκρανίας . 

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον αντιτίθεται στο σχέδιο της Μόσχας. 'Ενας εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη ότι οι Δυτικές επιχειρήσεις που επένδυσαν στον αγωγό κινδυνεύουν τώρα με την επιβολή κυρώσεων. Υπενθυμίζεται οτι πέντε Δυτικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στον Nord Stream 2. Πρόκειται για τις: Wintershall (BASFn.DE) και Uniper (UN01.DE) της Γερμανίας,  OMV της Αυστρίας (OMVV.VI), Shell (RDSa.L) και  Engie της Γαλλίας (ENGIE. PA).

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι με τις δηλώσεις του , ο κ. Τραμπ κλιμακώνει την αμερικανική  πολεμική στην παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη προκειμένου να προωθήσει τις εξαγωγές αερίου των ΗΠΑ.

"Όσον αφορά στην αναφορά για την εξάρτηση της Γερμανίας από την Ρωσία λόγω του γεγονότος ότι είναι ο κύριος αγοραστή  ρωσικού φυσικού αερίου, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτή", δήλωσε ο Πεσκόφ  και συμπλήρωσε λέγοντας ότι "οι προμήθειες αέριου μέσω του αγωγού Nord Stream 2 δεν οδηγούν στην εξάρτηση μιας χώρας από μια άλλη αλλά στην ολοκλήρωση της αμοιβαίας εξάρτησης. Αυτό αποτελεί εγγύηση σταθερότητας και μελλοντικής ανάπτυξης". Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει τις παρεμβάσεις  των ΗΠΑ για τον νέο αγωγό ως "αθέμιτο ανταγωνισμό" που έχει  στόχο να εξαναγκάσει τις ευρωπαϊκές χώρες να αγοράσουν το ακριβότερο  υγροποιημένο φυσικό αέριο, είπε.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν είχε ακούσει κανέναν από τους ομολόγους του στην ΕΕ να μιλούν θετικά για τον Nord Stream 2 και συμπλήρωσε λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον είναι δυσαρεστημένη επειδή δεν προωθείται η ποικιλομορφία της προσφοράς.

Στο στόχαστο των ΗΠΑ βρίσκεται και ο Turk Stream. Ο αγωγός αυτός θα μεταφέρει το ρωσικό αέριο από τον Εύξεινο Πόντο στο ευρωπαϊκό έδαφος της Τουρκίας. Η Ρωσία προσδοκά ότι με τον τρόπο αυτό θα προωθήσει το φυσικό αέριο στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν αγωγούς όπως τον Nord Stream 2 και τον Turk Stream καθώς αυτοί θα συμβάλλουν στο να αυξηθεί η ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ  από μια μόνο πηγή προμήθειας", δήλωσε ο Perry στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με  στοιχεία, οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου απο τις ΗΠΑ αυξήθηκαν από 0,5 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα το 2016 σε 1,94 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα πέρυσι. Όμως, περισσότερες από τις μισές αμερικανικές εξαγωγές κατευθύνονται  σε τρεις μόνο χώρες -το Μεξικό, τη Νότια Κορέα και την Κίνα . Αντίθετα, η ΕΕ προτιμά την Ρωσία (το 41% ​​των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ προέρχεται από την Ρωσία) και άλλους προμηθευτές καθώς λιγότερο από το 1% του φυσικού αερίου της Ευρώπης προέρχεται από τις ΗΠΑ.