Οι Γερμανοί σπρώχνουν το ΔΝΤ προς την έξοδο

μερκελ,λαγκαρντ

Μαζί με το τέλος του προγράμματος θα έλθει και η αποχώρηση του ΔΝΤ απο την Ελλάδα, καθώς τα σενάρια χρέους που προτείνουν οι Γερμανοί ουσιαστικά ανοίγουν έναν φαύλο κύκλο με αμφίβολο αποτέλεσμα ως προς την βιωσιμότητά του.
Το σενάριο αυτό, όσο περνά ο χρόνος, κερδίζει έδαφος καθώς και οι Ευρωπαίοι δανειστές έχουν ξεκινήσει τα σενάρια αποχώρησης του Ταμείου. Το επικρατέστερο από αυτά είναι να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, κάτι που επιθυμεί το Βερολίνο. Πάντως, η αποχώρηση του ΔΝΤ σημαίνει ότι οι λύσεις που προωθούνται κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας δεν εξασφαλίζουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους, καθώς το ΔΝΤ εκτιμά πως ο ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τις επόμενες δεκαετίες θα είναι χαμηλότεροι από αυτούς που προβλέπει η ΕΕ. Για να είναι, συνεπώς, η Ελλάδα μακροπρόθεσμα σε θέση να εξοφλήσει τα χρέη της, θα πρέπει -σύμφωνα με το Ταμείο- οι Ευρωπαίοι να δεχτούν μεγαλύτερες ελαφρύνσεις από αυτές που προβλέπονται μέχρι στιγμής. 
Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους αρνούνται σε μία ενιαία αντιμετώπιση του χρέους και προωθούν την "σαλαμοποίησή” του. Στην συγκεκριμένη φάση τα σενάρια που συζητούνται αφορούν στα δάνεια του EFSF ύψους 130,9 δισ. ευρώ, αυτά δηλαδή που δόθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης. Αντίθετα, δεν υπάρχει καμία συζήτηση για τα δάνεια, ύψους 45,9 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, καθώς και για το ελληνικό  χρέος που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ.

Επίσης, το  ΔΝΤ ζητά στις ελαφρύνσεις να συμπεριληφθούν και τα διμερή δάνεια που παρείχαν στην πρώτη φάση της κρίσης τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης στην Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν αυτήν την πρόταση για «νομικούς λόγους»: Το μέτρο θα επιβάρυνε άμεσα τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών.
Το  ΔΝΤ θεωρεί πως η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να είναι μέχρι και 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται μακροπρόθεσμα, ωστόσο αυτή η απαίτηση δεν γίνεται αποδεκτή στο Βερολίνο. 
Το σενάριο που προωθεί ο ESM βασίζεται στην παραδοχή ότι ο χρόνος ωρίμανσης ορισμένων δανείων στήριξης προς την Ελλάδα, που είχαν εκταμιευθεί από τον παλαιό μηχανισμό διάσωσης EFSF, θα μπορούσε να παραταθεί κατά μέσο όρο για επτά χρόνια. Επιπλέον, πληρωμές επιτοκίων συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ, ενδέχεται να παγώσουν για πέντε χρόνια.

Το γαλλικό σενάριο, το οποίο αντιμετωπίζει τη σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας, είναι ακόμη πιο προχωρημένο. Αυτό προβλέπει πάγωμα εν μέρει στην αποπληρωμή δανείων 25 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας έτσι μέσο όρο παράτασης των ωριμάνσεων κατά 12 χρόνια. Επιπλέον, προβλέπει πλαφόν 2% στα επιτόκια των δανείων διάσωσης της Αθήνας, κάτι που θα αντιστοιχούσε σε ελάφρυνση ύψους 18 δισ. ευρώ. Η πρόταση, προβλέπει να δοθεί η προοπτική περαιτέρω ελαφρύνσεων που θα τίθεντο σε ισχύ αργότερα.

Έτσι, με έναν μηχανισμό θα συνδεθεί η  ελάφρυνση χρέους μέχρι το 2050 με την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. Εάν ο μέσος όρος ανάπτυξης σε ορίζοντα πενταετίας πέσει κάτω από 2,8%, η Ελλάδα προβλέπεται να απαλλάσσεται -κατά την γαλλική πρόταση- από την εξόφληση δανείων. Με ανάπτυξη μεταξύ 2,8 και 3,4%, η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει ένα μέρος των δανείων, και με ανάπτυξη άνω του 3,4% το σύνολο των υποχρεώσεων για την συγκεκριμένη περίοδο. 
Η Γερμανία, από την πλευρά της, αντιδρά στην θέσπιση ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού ελάφρυνσης χρέους και προτείνει οι όποιες ελαφρύνσεις να παρέχονται σταδιακά και σε άμεση συνάρτηση με την επιτροπεία που θα ισχύσει για την Ελλάδα. Αποδέχεται, με όρους αυστηρότερης εποπτείας, να υπάρξει άμεσα διευθέτηση στα δάνεια του EFSM, αλλά απορρίπτει παρεμβάσεις στα διμερή δάνεια καθώς και σε εκείνα που έχει η ΕΚΤ για λογαριασμό των κρατών-μελών. Προβάλλει ότι κάτι τέτοιο είναι αλλαγή των όρων που είχαν εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και αυτό σημαίνει ότι απαιτείται και νέα κοινοβουλευτική επικύρωση, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί η Γερμανία.

Η BUNDESBANK

Μάλιστα, η  Γερμανική Κεντρική Τράπεζα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους να μετατεθούν χρονικά. Συγκεκριμένα, με  τίτλο «Ελλάδα: δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία για την εποχή μετά το τέλος του προγράμματος», η γερμανική κεντρική τράπεζα αναφέρεται, στο μηνιαίο δελτίο της, στην κατάσταση όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα και την προοπτική ολοκλήρωσής του τον Αύγουστο.
Η Bundesbank επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα υπερβαίνει κατά πολύ τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος και εκτιμά ότι πλεονάσματα ύψους 3,1% του ΑΕΠ θα πρέπει να θεωρούνται -και μακροπρόθεσμα- εύλογα, επομένως «δεν είναι επιτακτικώς απαραίτητο να ληφθούν σύντομα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους». Προειδοποιεί ακόμη για τον κίνδυνο ενδεχόμενη εκτεταμένη προστασία από τις αντιδράσεις των αγορών να οδηγήσει σε απώλεια της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων.

ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup της Πέμπτης, δήλωσε βέβαιος ότι όλες οι αποφάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ανεξάρτητα με το αν θα συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ με χρηματοδότηση ή όχι.
Σχετικά με το ΔΝΤ ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε "κρίσιμες" μέρες, καθώς τα χρονικά περιθώρια για τη λήψη της απόφασης για την ενεργοποίηση του προγράμματός του με την Ελλάδα είναι στενά. "Εργαζόμαστε προκειμένου να καταστήσουμε την ενεργοποίηση του προγράμματος εφικτή. Όπως είναι γνωστό, αυτό εξαρτάται από τα μέτρα για το χρέος. Θα έχουμε μια πιο ουσιώδη συζήτηση για το χρέος την Πέμπτη και θα δούμε", σημείωσε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.