Οι Ιταλοί «αντάρτες» τρομοκρατούν τις Βρυξέλλες

Giuseppe Conte

Καθώς σήμερα το απόγευμα στην συνάντηση που θα έχουν οι κ.κ. Matteo Salvini της Λέγκας του Βορρά και Luigi Di Maio του Κινήματος των 5 Αστέρων με τον πρόεδρο της ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Mattarella θα γίνει γνωστό το όνομα του προτεινόμενου νέου Ιταλού πρωθυπουργού (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τον  νομικό Giuseppe Conte -photo), η συμφωνία μεταξύ τους για το κυβερνητικό πρόγραμμα προκαλεί ανησυχία στις Βρυξέλλες. Αν και έχουν παραληφθεί αρκετά από τα αιχμηρά σημεία, εντούτοις το «κυβερνητικό συμβόλαιο» περιέχει πολλά σημεία στα όποια εκφράζεται η ριζική αντίθεσή τους με τους κανόνες των Βρυξελλών.

Για παράδειγμα, μπορεί η πρόταση της ακύρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενός χρέους περίπου 250 δισ. ευρώ να απαλείφθηκε, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει η πρόταση της εισαγωγής ενός μηχανισμού για την έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη.

Επίσης, επιμένουν στην ανάγκη για επανεξέταση του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυτό, και με δεδομένες τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το σχέδιο προϋπολογισμού που εμφάνισαν οι Βρυξέλλες, μπορεί να δημιουργήσει χαοτικές καταστάσεις. Αλλά και η πρόταση για επανεξέταση της  «ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης» -δηλαδή των κανόνων της ΕΕ που επιβάλλουν δημοσιονομικούς περιορισμούς στις εθνικές κυβερνήσεις- μπορεί να επαναφέρει τον δυϊσμό Βορρά-Νότου.

Παράλληλα, οι δύο εταίροι, προαναγγέλλουν ότι  ως κυβέρνηση θα προωθήσουν τη δημιουργία μιας «δημόσιας τράπεζας επενδύσεων» που θα βοηθήσει την οικονομία χρησιμοποιώντας τους υφιστάμενους πόρους , ενώ θα διεκδικήσουν αλλαγές στο καθεστώς διάσωσης των τραπεζών με στόχο  την  μεγαλύτερη προστασία των αποταμιευτών.  

Οι προτάσεις  περιλαμβάνουν επίσης την διατήρηση της προβληματικής αεροπορικής εταιρείας Alitalia ως «εθνικό» αερομεταφορέα ενώ αναφέρουν  και τον «επαναπροσδιορισμό της αποστολής» της  τράπεζας Monte dei Paschi di Siena.Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα ζητήσουν επίσης την άρση των ρωσικών κυρώσεων από την ΕΕ, αλλά στο σχέδιο δεν γίνεται αναφορά στον χρόνο άρσης τους.

Από την άλλη πλευρά, μέτρα οικονομικής πολιτικής όπως η καθιέρωση μιας μορφής ασφάλισης έναντι της ανεργίας που θα διαρκεί δύο χρόνια, το «πάγωμα» των αλλαγών που αφορούν στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, και η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος με την καθιέρωση δύο φορολογικών συντελεστών 15 και 20%,  σε συνδυασμό με επιπλέον φορολογικές εκπτώσεις για τις οικογένειες με βάση τα εισοδήματά τους, μπορεί να προκαλέσουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Το δημοσιονομικό κόστος των προτάσεων υπολογίζεται σε 126 δισ. ευρώ και προφανώς αυτό οδήγησε τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας να δηλώσει  ότι, εάν η Ιταλία δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, «η ευρωζώνη θα απειληθεί».