Το πετρέλαιο καίει την ...ανάπτυξη

πετρελαιο

Συναγερμό έχει σημάνει στην κυβέρνηση η διεθνής κούρσα στην τιμή του αργού πετρελαίου, εξαιτίας του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών αλλά και στα δημοσιονομικά, μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας.

Η τιμή του μαύρου χρυσού σκαρφάλωσε χθες ώς τα 82 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο προϋπολογισμός του 2018 είχε συνταχθεί πέρυσι τον Νοέμβριο με το σενάριο ότι η μέση τιμή του μπρεντ δεν θα ξεπεράσει τα 50,2 δολάρια το βαρέλι.

Αυτομάτως η διακύμανση της τιμής αυτής, ακριβώς επειδή συνυπολογίζεται και μάλιστα με ιδιαίτερη βαρύτητα στο κόστος παραγωγής και στο κόστος μεταφοράς οποιουδήποτε προϊόντος και υπηρεσίας, επηρεάζει άμεσα τα μεγέθη του προϋπολογισμού και κυρίως την τσέπη του καταναλωτή.

Για την ώρα η αύξηση των τιμών επιδρά θετικά στα έσοδα του προϋπολογισμού, αφού οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ (που επιβαρύνει την τελική τιμή) στα πετρελαιοειδή είναι αυξημένες κατά 107 εκατ. ευρώ, στο 1,322 δισ. ευρώ στο πρώτο οκτάμηνο.Εχει υπολογιστεί ότι, αν αυξηθούν οι τιμές των καυσίμων κατά περίπου 20%, η οικονομία θα απολέσει περίπου 0,4%-0,5% της ανάπτυξης λόγω των αλυσιδωτών αυξήσεων που θα υπάρξουν σε σειρά αγαθών και υπηρεσιών, αν η αύξηση της τιμής του μπρεντ οδηγήσει σε ανάλογη αύξηση των τιμών των προϊόντων διύλισης.

Η «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από το πετρέλαιο θέρμανσης, φέτος, εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλη αφού η τιμή με την οποία θα αρχίσει να διατίθεται, στα μέσα Οκτωβρίου, από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και τους πρατηριούχους μπορεί να αγγίξει το 1,110 ευρώ στις πόλεις και να φτάσει το 1,250 στις απομακρυσμένες περιοχές και τα νησιά.

Ηδη οι εκπρόσωποι του κλάδου κάνουν λόγο για πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους, επισημαίνοντας ότι το βασικό πρόβλημα είναι οι υψηλοί φόροι που επιβαρύνουν τα καύσιμα.