Πορτογαλία: Φορολογικός παράδεισος για... συνταξιούχους

συνταξιούχοι

Σε αντίθεση με τους Πορτογάλους, οι συνταξιούχοι που έχουν «μη μόνιμη» κατοικία στην Πορτογαλία απαλλάσσονται από την καταβολή φόρων. Η σχετική νομοθεσία ισχύει από το 2009 και έχει προσελκύσει έκτοτε μεγάλο αριθμό αλλοδαπών συνταξιούχων. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που ορισμένες χώρες να εξετάζουν τώρα την λήψη αντιμέτρων.

«Μη μόνιμη» κατοικία σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ζουν 180 μέρες το χρόνο στην Πορτογαλία. Τουλάχιστον επίσημα και θεωρητικά. Διότι στην πράξη αυτό ουδέποτε ελέγχεται από τις πορτογαλικές Αρχές.

Φορολογικές διευκολύνσεις προβλέπονται και για υψηλόμισθους που επίσης δεν μένουν μόνιμα στην Πορτογαλία και οι οποίοι φορολογούνται με μόλις 20%. Περίπου 25.000 άνθρωποι κάνουν χρήση αυτής της ιδιαίτερα ευνοϊκής φορολογικής ρύθμισης. Δυο τουλάχιστον χώρες αντιδρούν. Η Σουηδία και η Φινλανδία προανήγγειλαν ότι θα επανεξετάσουν τις συμφωνίες διπλής φορολόγησης με την Πορτογαλία σε περίπτωση που η τελευταία δεν αλλάξει τη νομοθεσία της.Η πορτογαλική κυβέρνηση αντιτείνει ότι η ρύθμιση κάνει καλό στην χώρα, ότι φέρνει χρήματα και δημιουργεί θέσεις εργασίας. Πέραν αυτού, όπως επισημαίνει, υπάρχουν παρόμοιες ρυθμίσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Η Πορτογαλία θεωρείται από πολλούς χώρα-πρότυπο για την επιτυχημένη αντιμετώπιση της ευρωκρίσης. Πράγματι, η ανεργία συρρικνώθηκε πλέον στο 7,4%, μεγάλο μέρος των δανείων έχει αποπληρωθεί και το έλλειμμα του προϋπολογισμού βρίσκεται κοντά στο 3%. Εκ πρώτης όψεως οι βελτιώσεις είναι εμφανείς. Στο δημόσιο γίνονται προαγωγές, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 23 ευρώ στα 580 και οι συνταξιούχοι λαμβάνουν μικρές, αλλά συμβολικές αυξήσεις από έξι μέχρι δέκα ευρώ.

Το αποκαλούμενο «πορτογαλικό θαύμα» οφείλεται κυρίως στην θετική οικονομική συγκυρία, την πολιτική μηδενικών επιτοκίων της ΕΚΤ και την εντυπωσιακή άνοδο του τουρισμού. Αν όμως αυξηθούν τα επιτόκια, τότε θα εμφανιστεί  πρόβλημα. Το δημόσιο χρέος της χώρας μειώθηκε από περίπου 130% στο 125,7% σε σχέση με το ΑΕΠ. Εξακολουθεί, ωστόσο, να είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.