Σερβία και Μαυροβούνιο ανοίγουν νέα κεφάλαια διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

EU flag

Η Σερβία και το Μαυροβούνιο άνοιξαν στις 10 Δεκεμβρίου νέα κεφάλαια προσχώρησης στις διαπραγματεύσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την ενδεχόμενη ένταξή τους στο μπλοκ των χωρών της γηραιάς ηπείρου.

Οι δύο χώρες πρέπει να διαπραγματευτούν 35 διαφορετικούς τομείς πολιτικής ή αλλιώς «κεφάλαια προσχώρησης» (accession chapters), προκειμένου να ευθυγραμμίσουν τη νομοθεσία τους με το ευρωπαϊκό κεκτημένο -την συσσωρευμένη νομοθεσία, τις νομικές πράξεις και τις δικαστικές αποφάσεις που αποτελούν το σώμα του νόμου που διέπει την ένωση των 28 κρατών-μελών.

Το Μαυροβούνιο, που θεωρείται ότι προηγείται για να ενταχθεί στην ΕΕ μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που ελπίζουν  κάτι τέτοιο, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για το κεφάλαιο σχετικά με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή στις 10 Δεκεμβρίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανοικτών κεφαλαίων σε 32. Ωστόσο, κατάφερε να κλείσει προσωρινά τις διαπραγματεύσεις σε μόλις τρία κεφάλαια.

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Johannes Hahn, παρατήρησε ότι το άνοιγμα αυτού του τελευταίου κεφαλαίου «είναι άλλη μια απόδειξη της συνεχιζόμενης προόδου του Μαυροβουνίου στην πορεία του προς την ΕΕ».

Εν τω μεταξύ, η Σερβία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για την οικονομική πολιτική και τις στατιστικές, ανεβάζοντας τον αριθμό των ανοικτών κεφαλαίων στα 16.

Ο κ. Hahn δήλωσε ότι «η πρόοδος στα δύο αυτά κεφάλαια είναι καθοριστική για περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οικονομική ανάπτυξη στην Σερβία. Η σημερινή ανάπτυξη της Σερβίας είναι καλή. Έχουν γίνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά πρέπει να αποδειχθούν διατηρήσιμες».

Η Σερβία έχει κλείσει προσωρινά δύο κεφάλαια.