Το τουρκικό νόμισμα βουλιάζει μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Ερντογάν, Τραμπ

Η τουρκική λίρα έπεσε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν χθες κυρώσεις στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Τουρκίας για την κράτηση Αμερικανού πάστορα που κατηγορείται από την Άγκυρα για τρομοκρατία και κατασκοπεία.

Η Τουρκία κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναστρέψουν την απόφαση, η οποία κλιμακώνει μια από τις χειρότερες διαμάχες μεταξύ συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Η κίνηση θα απαγορεύσει στους υπουργούς να κάνουν προσωπικές συναλλαγές με οντότητες των ΗΠΑ και παγώνουν οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν στις ΗΠΑ. Η λίρα έχει χάσει το ένα τέταρτο της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ φέτος. Ο πάστορας Andrew Brunson, ο οποίος έχει ζήσει στην Τουρκία για περισσότερο από δύο δεκαετίες, συνελήφθη μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

"Το επικίνδυνο για την άδικη κράτηση του Andrew Brunson δεν είναι μόνο η διπλωματία ομήρων της Τουρκίας και το επακόλουθο ρήγμα με τις ΗΠΑ, αλλά το πώς το καθεστώς του Ερντογάν σπρώχνει όλο το θέμα ως έναν θρησκευτικό πόλεμο μεταξύ του Ισλάμ και του Χριστιανισμού", έγραψε ο ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής Νιρβάνα Μαχμούντ στο Twitter.

"Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δαπανήσει σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο προσπαθώντας να κερδίσει την απελευθέρωση του πάστορα Andrew Brunson, του Αμερικανού που κρατείται στην Τουρκία για σχεδόν δύο χρόνια τώρα με αβάσιμες κατηγορίες για κατασκοπεία και τρομοκρατία. Ο Trump έχει δίκιο να πράττει έτσι, αλλά αυτός και η διοίκησή του έχουν επίσης την ηθική υποχρέωση να βοηθήσουν τρεις εργαζόμενους του Υπουργείου Εξωτερικών που αντιμετωπίζουν παρόμοια κατάσταση», γράφει ο Henri J. Barkey του CFR και ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Eric Edelman στην εφημερίδα Washington Post.

«Η στρατηγική γεωγραφία της Τουρκίας, η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και η κεντρική θέση της σε διάφορους περιφερειακούς στόχους των ΗΠΑ κάνουν την σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας άξια να διατηρηθεί», γράφει η Amanda Sloat για στο Foreign Affairs.