Τραπεζίτης της ελβετικής Julius Baer καταδικάστηκε για ξέπλυμα κεφαλαίων της Βενεζουέλας

Julius Baer

Ένας πρώην Ελβετός τραπεζίτης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 ετών για το ρόλο του σε μια συνωμοσία για το ξέπλυμα εσόδων ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εκλάπησαν από την κρατική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου της Βενεζουέλας.

Στο σχετικό ρεπορτάζ του στο Bloomberg https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-10-29/julius-baer-ex-banker-gets-10-years-in-venezuela-launder-case?srnd=premium-europe), ο David Voreacos γράφει ότι ο τραπεζίτης, ο Matthias Krull, 45 ετών, καταδικάστηκε την Δευτέρα από ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μαϊάμι, αφού είχε παραδεχθεί την ενοχή του στις 22 Αυγούστου. Ομολόγησε ότι εντάχθηκε σε δίκτυο ξεπλύματος χρημάτων που χρησιμοποίησε ακίνητα και σχήματα ψευδών επενδύσεων για να κρύψουν κεφάλαια που ελήφθησαν από την Petroleos de Venezuela S.A., γνωστή ως PDVSA.

Η περιφερειακή δικαστής Cecilia Altonaga επέβαλε επίσης πρόστιμο 50.000 δολαρίων και επέβαλλε στον Krull πρόστιμο 600.000 δολαρίων ή το ποσό των αμοιβών που κέρδισε για να βοηθήσει στο ξέπλυμα των κεφαλαίων. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι προσπάθησε να ξεπλύνει 600 εκατομμύρια δολάρια και στην πραγματικότητα μετακίνησε 60 εκατομμύρια δολάρια.

Αν και επέβαλε τη μέγιστη ποινή, είπε ότι μπορεί να την μειώσει αν οι εισαγγελείς πουν ότι παρέσχε «ουσιαστική βοήθεια» στην έρευνά τους. Ο δικηγόρος του Krull, Oscar Rodriguez, δήλωσε ότι ο Krull συνεργάζεται με εισαγγελείς. Όπως είπε ένα πρόσωπο σχετικό με το ζήτημα, οι εισαγγελείς ερευνούν για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro, τους τρεις θετούς γιούς του, και τον Raul Gorrin, ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Globovision στην Βενεζουέλα.

Ο Krull, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 5 εκατομμυρίων δολαρίων, δεν θα πρέπει να μεταβεί στην φυλακή μέχρι τις 29 Απριλίου, όπως διέταξε η δικαστής.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Η σύλληψή του στις 24 Ιουλίου πυροδότησε μια εσωτερική έρευνα από την πρώην εργοδότη του, την τράπεζα Julius Baer Group Ltd., τον τρίτο μεγαλύτερο ελβετικό διαχειριστή πλούτου, για να διαπιστώσει αν άλλοι στην τράπεζα έπαιξαν ρόλο στο σκάνδαλο. Η τράπεζα εξετάζει επίσης όλους τους λογαριασμούς πελατών της παγκοσμίως για να καθορίσει την πηγή των κεφαλαίων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην Λατινική Αμερική.

Η τράπεζα βρίσκεται στο τρίτο και τελευταίο έτος μιας λεγόμενης συμφωνίας αναστολής ποινικής δίωξης για να αποφύγει την δίωξη από τις ΗΠΑ μετά την αποδοχή το 2016 ότι βοήθησε χιλιάδες Αμερικανούς να αποκρύψουν δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία. Η Julius Baer πλήρωσε 547 εκατομμύρια δολάρια σε κυρώσεις και δύο τραπεζίτες παραδέχθηκαν ενοχή. Ένας πρώην τραπεζίτης της Julius Baer παραδέχτηκε επίσης πέρυσι την ενοχή του στη Νέα Υόρκη για τον ρόλο του στην διοχέτευση χρημάτων από μια αργεντίνικη εταιρεία αθλητικού μάρκετινγκ σε αξιωματούχους της FIFA.

«Ο Krull είναι πρώην υπάλληλος που καταδικάστηκε για κατηγορίες εναντίον του προσωπικά -η τράπεζα δεν κατηγορείται για οποιοδήποτε αδίκημα», δήλωσε η εκπρόσωπος της Julius Baer, Larissa Alghisi.

Ο Krull, ο οποίος γεννήθηκε στην Γερμανία, έζησε στην Βενεζουέλα ως νεαρός και αργότερα στο Μεξικό και την Ελβετία πριν την είσοδό του στην Julius Baer και τη μετάβασή του στον Παναμά. Θεωρείτο άνθρωπος που προσήλκυε κεφάλαια και διαχειριζόταν λογαριασμούς για αξιωματούχους της Βενεζουέλας και κλεπτοκράτες και συγκέντρωσε περισσότερους από 500 λογαριασμούς με περιουσιακά στοιχεία άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι εισαγγελείς λένε ότι εντάχθηκε σε συνωμοσία που περιλάμβανε διαχειριστές χρημάτων και χρηματιστηριακές εταιρείες, καθώς και τράπεζες και εταιρείες ακινήτων.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα είχε εμπλακεί σε μια υπόθεση απάτης στην Ελλάδα, καθώς ένας Έλληνας με την συνεργασία Ελβετού διευθυντή της τράπεζας που ήταν υπεύθυνος για Έλληνες πελάτες έπειθαν τα θύματά τους στην Ελλάδα ότι τους άνοιγαν λογαριασμούς στην Ελβετία και μετέφεραν τα χρήματά τους εκεί. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε πριν περίπου δέκα χρόνια, όταν εννέα από τους εξαπατηθέντες αναζήτησαν τα χρήματά τους και τους λογαριασμούς τους στην Julius Baer για να ανακαλύψουν ότι οι λογαριασμοί δεν ανοίχθηκαν ποτέ και ότι τα παραστατικά που είχαν στα χέρια τους ήταν πλαστά. Ο Έλληνας απατεώνας καταδικάστηκε σε 17 χρόνια κάθειρξη ενώ ο Ελβετός συνεργάτης του σε 3 χρόνια.