Απειλές των ΗΠΑ προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

John Bolton

Στην πρώτη σημαντική ομιλία του ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, ο John Bolton δήλωσε χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κλείσουν το Γραφείο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) στην Ουάσινγκτον και προειδοποίησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να μην ξεκινήσει έρευνα για τις ενέργειες των ΗΠΑ εν καιρώ πολέμου. Τα σχόλια αυτά έγιναν καθώς το ΔΠΔ μελετά ένα ερώτημα σχετικά με εικαζόμενες καταχρήσεις από στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Ο γενικός γραμματέας της PLO αποκήρυξε την κίνηση, λέγοντας πως επιβεβαίωσε ότι η πολιτική των ΗΠΑ «τιμωρεί συλλογικά τον παλαιστινιακό λαό». Ο Μπόλτον είπε ότι η απόφαση ανταποκρίνεται στις παλαιστινιακές εκκλήσεις προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσει το Ισραήλ. Είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν ποινές σε δικαστές του ΔΠΔ και άλλα άτομα που προωθούν την πιθανή έρευνα, υποστηρίζοντας ότι μια έρευνα θα καταπατούσε την κυριαρχία των ΗΠΑ. Το δικαστήριο της Χάγης δήλωσε ότι η δουλειά του θα συνεχιστεί «χωρίς περιορισμούς».

«Το γεγονός ότι η διοίκηση Trump θέλει να κλείσει τα γραφεία της πιο ενδοτικής παλαιστινιακής ηγεσίας αποδεικνύει ότι το τελικό παιχνίδι ήταν πάντα μια λύση επιβληθείσα στους Παλαιστινίους, στην οποία θα υποκύψουν κάτω από μια μακροπρόθεσμη ρύθμιση αυτονομίας χωρίς κυριαρχία», έγραψε στο Twitter η Αμερικανο-παλαιστίνια ακτιβίστρια και συγγραφέας Noura Erakat.

«Καμία αμερικανική κυβέρνηση, ρεπουμπλικανική ή δημοκρατική, δεν θα αποτύγχανε να ανταποκριθεί σε πραγματική ή επαπειλούμενη ποινική έρευνα σε στρατιωτικό προσωπικό και αξιωματούχους των ΗΠΑ ή θα αποτύγχανε να προειδοποιήσει το Δικαστήριο για τις συνέπειες μιας τέτοιας έρευνας», γράφει στο Lawfare ο νομικός και πρώην νομικός σύμβουλος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, John B. Bellinger III.