Απο τις κόντρες με τους G6 στην συμφωνία με τον Κιμ

Κιμ, Τραμπ

Σε συμφωνία κατέληξαν οι συνομιλίες που είχαν, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un και ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump. O  Kim "επιβεβαίωσε την σταθερή και ακλόνητη δέσμευσή του να ολοκληρώσει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου", ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump "δεσμεύτηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας" στην Βόρεια Κορέα.

Το έγγραφο της συμφωνίας καλεί τις δύο χώρες να εργαστούν από κοινού για τις προσπάθειες οικοδόμησης μίας διαρκούς ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο, για την δημιουργία νέων σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας και για την αποκατάσταση των λειψάνων αιχμαλώτων πολέμου και στρατιωτικών μελών που αγνοούνται. Οι δύο πλευρές υποσχέθηκαν επίσης να διεξαγάγουν μεταγενέστερες διαπραγματεύσεις.

Tο κοινό ανακοινωθέν του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του προέδρου, Κιμ Γιονγκ Ουν, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας κατά την συνάντηση κορυφής της Σιγκαπούρης έχει ως εξής:

"Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας είχαν μια πρώτη, ιστορική συνάντηση κορυφής στην Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου 2018.

Ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν προχώρησαν σε μια συνολική, εις βάθος και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα που άπτονται της εγκαθίδρυσης νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και της οικοδόμησης ενός διαρκούς και σταθερού καθεστώτος ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο. Ο πρόεδρος Τραμπ δεσμεύτηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Λ.Δ. της Κορέας και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν επανέλαβε την σταθερή και ακλόνητη δέσμευση για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

Πεπεισμένοι ότι η εγκαθίδρυση νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Λ.Δ. της Κορέας θα συμβάλουν στην ειρήνη και την ευημερία στην Κορεατική Χερσόνησο και τον κόσμο, και αναγνωρίζοντας ότι η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μπορεί να προωθήσει την αποπυρηνικοποιηση της Κορεατικής Χερσονήσου, οι πρόεδροι Τραμπ και Κιμ Γιονγκ-Ουν δηλώνουν τα εξής:

1. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Λ.Δ. της Κορέας δεσμεύονται στην εγκαθίδρυση νέων σχέσεων Η.Π.Α.-Λ.Δ. της Κορέας σύμφωνα με την επιθυμία των λαών των δύο χωρών για ειρήνη και ευημερία.

2. Οι Η.Π.Α. και η Λ.Δ. της Κορέας θα ενώσουν τις προσπάθειές τους για την οικοδόμηση διαρκούς και σταθερού καθεστώτος ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο.

3. Επαναδιατυπώνοντας την Δήλωση της Πανμουντζόν, της 27ης Απριλίου 2018, η Λ.Δ. της Κορέας δεσμεύεται να εργασθεί για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

4. Οι Η.Π.Α. και η Λ.Δ. της Κορέας δεσμεύονται για την αποκατάσταση των λειψάνων των αιχμαλώτων πολέμου και των αγνοουμένων, συμπεριλαμβανομένου του επαναπατρισμού εκείνων που έχουν ταυτοποιηθεί.

Εχοντας αναγνωρίσει ότι η συνάντηση κορυφής Η.Π.Α.-Λ.Δ. της Κορέας -της πρώτης στην ιστορία- υπήρξε ένα καθοριστικό γεγονός μεγάλης σημασίας και ξεπερνώντας δεκαετίες εντάσεων και εχθρότητας ανάμεσα στις δύο χώρες και για την έναρξη ενός νέου μέλλοντος, ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν δεσμεύονται να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις αυτού του κοινού ανακοινωθέντος πλήρως και ταχέως. Οι Ηνωμένες πολιτείες και η Λ.Δ. της Κορέας δεσμεύονται να έχουν επακόλουθες διαπραγματεύσεις υπό τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και έναν αντίστοιχα υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Λ.Δ. της Κορέας στην πλησιέστερη δυνατή ημερομηνία για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της συνάντησης κορυφής Η.Π.Α.-Λ.Δ. της Κορέας.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ των Ηνωμένων Πολιτειών και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δμοκρατίας της Κορέας δεσμεύθηκαν να συνεργασθούν για την ανάπτυξη νέων σχέσεων ανάμεσα στις Η.Π.Α. και την Λ.Δ. της Κορέας και για την προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στην Κορεατική Χερσόνησο και τον κόσμο.

12 Ιουνίου 2018

Νήσος Σεντόσα

Σιγκαπούρη"

Ο Τράμπ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες «έχουν αναπτύξει έναν ειδικό δεσμό» και ότι μετά από αρκετές ώρες συνομιλιών την Τρίτη και την υπογραφή της συμφωνίας πλέον πιστεύει ότι η σχέση των ΗΠΑ με την Βόρεια Κορέα «θα είναι πολύ διαφορετική από ό,τι παρελθόν".

Τόσο ο Trump όσο και ο Kim εξέφρασαν ευγνωμοσύνη ο ένας για τον άλλον  και ο Τράμπ είπε ότι θα "προσκαλέσει"  τον Kim να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο.

 «Ήταν στ' αλήθεια μια φανταστική συνάντηση», η οποία εκτυλίχθηκε «καλύτερα απ' ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί οποιοσδήποτε», είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους έπειτα από το γεύμα εργασίας που είχαν οι ηγέτες και κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων των δύο κρατών. Από πολιτική άποψη, η σύνοδος κορυφής ήταν  μια ευκαιρία για τον Τραμπ να εμφανιστεί ως πολιτικός ισορροπιστής διαψεύδοντας  τους επικριτές του οι οποίοι τον χαρακτηρίζουν ως απειλή για την παγκόσμια σταθερότητα .

Την ίδια στιγμή, τα θετικά σχόλια του πλανητάρχη για τον Κιμ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο αδίστακτους και βάναυσους δικτάτορες του κόσμου, θέτει άμεσα ερωτήματα σχετικά με το πόσο μακριά θα πήγαινε στο μέλλον ο πρόεδρος των ΗΠΑ προκειμένου να εξασφαλίσει την αποδοχή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας σε  μια γενικότερη συμφωνία.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν δει τον Κιμ,  ο Τραμπ ανακοίνωσε στο Twitter ότι ένας από τους οικονομικούς του  συμβούλους του, ο  Larry Kudlow, είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο και υποβλήθηκε σε θεραπεία στο νοσοκομείο του Walter Reed.

Σίγουρα αυτοί που επιθυμούσαν  πιο πολύ να πετύχει η συνάντηση είναι οι Κινέζοι. Γνωρίζουν ότι το καθεστώς του Κιμ λειτουργεί ως σταθεροποιητής στην περιοχή. Μια κατάρρευση της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πρόβλημα ανεξέλεγκτων πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων στο κατώφλι της.  Δεν θα ήταν υπερβολή αν επισημαίναμε ότι η παρουσία του Κιμ στην εξουσία και οι πυρηνικές απειλές του ουσιαστικά εξυπηρετούν τις ΗΠΑ καθώς δίνουν άλλοθι για την παρουσία τους στην περιοχή. Οι εκρήξεις από την Πιονγκγιάνγκ δρουν ως προφανές κίνητρο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να διατηρούν μεγάλα, ικανά στοιχεία δίπλα στην Κίνα. Εάν το Πεκίνο θέλει πραγματικά την Ουάσινγκτον να αποσυρθεί προς τα ανατολικά και η Ιαπωνία να παραμείνει σχετικά αφοπλισμένη, θα πρέπει να κυριαρχήσει στην Βόρεια Κορέα, οι απειλές της οποίας παρέχουν κάλυψη για συμμαχικές αναπτύξεις που αναμφίβολα περιορίζουν επίσης και την Κίνα.

Προφανώς για τον λόγο αυτό, το Πεκίνο καλωσόρισε  την διεξαγωγή της συνάντησης κορυφής μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας και διατύπωσε την ελπίδα ότι οι δύο χώρες μπορούν να επιτύχουν μια βασική συναίνεση για την επίτευξη της αποπυρηνικοποίησης.