Brexit: Ένα site αιτήσεων κατέρρευσε αφότου πάνω από 600.000 υπέγραψαν να ανακληθεί το άρθρο 50

Τερέζα Μέι

Μια αίτηση για την ακύρωση του Brexit και για να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ και να ανακληθεί το άρθρο 50 έχει υπογραφεί από περισσότερα από μισό εκατομμύριο άτομα, σύμφωνα με δημοσίευμα του metro.co.uk. Ο αριθμός των ατόμων που υπέγραψαν την ηλεκτρονική αίτηση αυξήθηκε ξαφνικά μια μέρα μετά την ομιλία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Theresa May από την Downing Street. Άλλες 200.000 υπογραφές προστέθηκαν στις οκτώ ώρες μετά τα μεσάνυχτα. Σήμερα το πρωί ο δικτυακός τόπος αιτήσεων «έπεσε» για λίγο εξαιτίας του τεράστιου αριθμού των ατόμων που υπογράφουν.

Ένας εκπρόσωπος της Βουλής των Κοινοτήτων δήλωσε: «Ο δικτυακός τόπος αιτήσεων αντιμετωπίζει τεχνικές δυσκολίες και προσπαθούμε να τον ξαναλειτουργήσουμε επειγόντως. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο και σταθερό φορτίο στο σύστημα». Η Margaret Anne Newsome Georgiadou, η οποία ξεκίνησε την αίτηση, δήλωσε: «Η κυβέρνηση επανειλημμένα ισχυρίζεται ότι η έξοδος από την ΕΕ είναι ‘η βούληση του λαού’. Πρέπει να βαλουμε ένα τέλος σε αυτόν τον ισχυρισμό, αποδεικνύοντας την δύναμη της δημόσιας υποστήριξης τώρα, για να παραμείνουμε στην ΕΕ. Ένα [νέο] δημοψήφισμα δεν μπορεί να συμβεί -επομένως, ψηφίστε τώρα».

Ο στόχος για αιτήσεις που λαμβάνονται υπόψιν είναι 100.000 υπογραφές. Η Theresa May αντιμετωπίζει μια αντίδραση από Βουλευτές καθώς κατευθύνεται στις Βρυξέλλες για να απευθύνει έκκληση στους ηγέτες της ΕΕ να της χορηγήσουν μια παράταση για το Brexit. Το διάγγελμα της πρωθυπουργού από την Downing Street, με το οποίο κατηγόρησε τους Βουλευτές ότι απέτυχαν να υλοποιήσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το 2016 για την ΕΕ και δήλωσε στους απογοητευμένους ψηφοφόρους ότι «είμαι στο πλευρό σας», χαρακτηρίστηκε ως «χτύπημα κάτω από την ζώνη» από έναν πρώην υπουργό των Tory.

Brexit site

Αλλά και ο Τζέρεμι Κόρμπιν επίσης αντιμετώπισε πυρά μετά την αποχώρησή του από μια συνάντηση μεταξύ της κυρίας Μέι και των ηγετών του κόμματος της αντιπολίτευσης, επειδή εμφανίστηκαν οι αποστάτες του κόμματος που είναι τώρα μέλη της Ανεξάρτητης Ομάδας. Η συμπεριφορά του ηγέτη των Εργατικών, ο οποίος βρισκόταν επίσης στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον διαπραγματευτή της EU για το Brexit, Michel Barnier, περιγράφηκε από έναν εξ αυτών –τον Chuka Umunna- ως «νεανική» σε μια περίοδο εθνικής κρίσης. Μόλις οκτώ ημέρες πριν από την ημερομηνία που το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να εγκαταλείψει την ΕΕ, η πρωθυπουργός θα υποστηρίξει την παράταση της διαδικασίας απόσυρσης σύμφωνα με το άρθρο 50, για τις 30 Ιουνίου, σε μια σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες σήμερα Πέμπτη.

Πριν από τη συνάντηση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, είπε ότι θα πρέπει να είναι δυνατή μια «σύντομη» καθυστέρηση -αλλά μόνο αν οι βουλευτές τελικά υποστηρίξουν την συμφωνία πριν την προθεσμία της 29ης Μαρτίου. Με τους φόβους στις Βρυξέλλες να αυξάνονται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατευθύνεται προς μια έξοδο χωρίς συμφωνία, είπε ότι δεν θα διστάσει να καλέσει μια σύνοδο έκτακτης ανάγκης την επόμενη εβδομάδα, αν αυτό αποδειχθεί αναγκαίο.

Η May υπέβαλε επισήμως το αίτημα για παράταση μέχρι τα τέλη Ιουνίου με επιστολή προς τον Tusk την Τετάρτη. Η πρωθυπουργός είχε προηγουμένως δηλώσει ότι θα επιδιώξει μεγαλύτερη παράταση αφού η συμφωνία της καταψηφίστηκε με 149 ψήφους κατά την δεύτερη «ουσιαστική ψηφοφορία» της προηγούμενης εβδομάδας.