Η Μέρκελ υπό τα πυρά των Βαυαρών για το προσφυγικό

Merkel Seehofer

Ο συντηρητικός συνασπισμός που είναι το ένα σκέλος της κυβερνητικής συμμαχίας μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, δέχεται ισχυρούς κραδασμούς. Μετά από χρόνια προσεκτικών χειρισμών, η αντιπαράθεση της Angela Merkel με τους εταίρους της Χριστιανοκοινωνικής  Ένωσης (CSU) Βαυαρίας  για την πολιτική στο προσφυγικό κλιμακώνεται, απειλώντας τόσο την σταθερότητα του μεγάλου συνασπισμού της Γερμανίας όσο και το συντηρητικό μπλοκ.

Μήλο της έριδος είναι ένα από τα συνολικά 63 σημεία του λεγόμενου «Masterplan» (Γενικό Σχέδιο) για τη μετανάστευση, του προέδρου της CSU και υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, το οποίο δεν έχει ακόμη δει το φως της δημοσιότητας. Το επίμαχο ζήτημα αφορά την αντιμετώπιση των ανθρώπων που αιτούνται άσυλο στα γερμανικά σύνορα. Ο κ. Ζεεχόφερ εισηγείται την απαγόρευση της εισόδου για εκείνους που στο παρελθόν είχε απορριφθεί η αίτηση τους στην Γερμανία, όπως και για εκείνους που τα στοιχεία τους είναι καταγεγραμμένα σε ευρωπαϊκή τράπεζα προσωπικών δεδομένων. Με άλλα λόγια, ο κ. Ζεεχόφερ ζητά, ούτε λίγο ούτε πολύ, την επαναλειτουργία του Κανονισμού του Δουβλίνου. Βάσει του Κανονισμού, υπεύθυνο κράτος-μέλος για τον αιτούντα ασύλου είναι αυτό μέσω του οποίου εισήλθε για πρώτη φορά στην ΕΕ. Επί της ουσίας αυτές οι χώρες είναι η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ιταλία, η Ισπανία.

Ο κανονισμός σταμάτησε να εφαρμόζεται στην πράξη λόγω των μαζικών προσφυγικών ροών από το 2015 και μετά.  Έκτοτε, όλες οι προσπάθειες για την διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου παρέμειναν άκαρπες. Χώρες του Νότου, η Γερμανία και σειρά άλλων χωρών υποστηρίζουν την αναγκαιότητα να μοιραστούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ με αναλογικό τρόπο τα βάρη του προσφυγικού. Αντίθετα, χώρες όπως η Αυστρία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία επιμένουν ότι υπεύθυνες για τους πρόσφυγες είναι οι χώρες της εισόδου τους στην ΕΕ. Την άποψη αυτή στηρίζει και η CSU. Η στάση της τροφοδοτείται κυρίως από τον φόβο μήπως χάσει στις επικείμενες εκλογές στην Βαυαρία ψηφοφόρους προς το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία».

«Θεωρώ ότι η παράνομη μετανάστευση αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση και νομίζω ότι δεν πρέπει να δράσουμε μονομερώς χωρίς διαβουλεύσεις και εις βάρος τρίτων», δήλωσε η Μέρκελ την Πέμπτη.

Μια  κατάρρευση της κυβέρνησης παραμένει απίθανη, όμως οι ρωγμές στον συντηρητικό συνασπισμό είναι πλέον εμφανείς και, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, αυτές θα είναι δύσκολο να αποκατασταθούν όσο η Μέρκελ παραμένει καγκελάριος. Το σίγουρο είναι ότι η διαμάχη ξεκίνησε με την αύξηση των προσφυγικών ροών. Η Βαυαρία ήταν  το σημείο εισόδου για τους περισσότερους πρόσφυγες και, καθώς οι εισροές αυξάνονταν , οι ηγέτες του CSU ζήτησαν από την Μέρκελ να επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα.

Στο τέλος, η Μέρκελ συμφώνησε, αλλά ή σχέση μεταξύ της καγκελαρίου και του ηγέτη της CSU, Horst Seehofer, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την προσφυγική πολιτική της Μέρκελ ως «συνθηκολόγηση», είχε  λαβωθεί. Ο Seehofer, ο οποίος είναι τώρα υπουργός Εσωτερικών, ζήτησε να θεσπιστεί  ένα «ανώτατο όριο» για τον αριθμό των προσφύγων που έρχονται στην Γερμανία. Στην πρόταση αυτή, η Άνγκελα Μέρκελ αντέδρασε αλλά για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της CSU στον μεγάλο συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες , η καγκελάριος δέχθηκε να ισχύσει ένα όριο περίπου 200.000 προσφύγων. Αν και οι αφίξεις προσφύγων στην Γερμανία έχουν μειωθεί δραματικά -μόνο 64.000 έφτασαν τον Απρίλιο- η CSU ζητά επιπλέον μέτρα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κόμμα το οποίο έχει κυβερνήσει την Βαυαρία σχεδόν χωρίς διακοπή μετά τον πόλεμο, αντιμετωπίζει δυσκολίες στις εκλογές του Οκτωβρίου. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι η CSU θα χάσει την απόλυτη πλειοψηφία της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Βαυαροί έχουν εκφρασθεί επανειλημμένως κατά μιας ρύθμισης του ελληνικού χρέους, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο.