Η Ρωσία μειώνει κατά 20% τις αμυντικές δαπάνες της

Putin army

Οι Δυτικές κυρώσεις και η μακρά ύφεση ανάγκασαν τον ρωσικό στρατό να περικόψει τις δαπάνες του κατά 20% πέρυσι, σηματοδοτώντας την πρώτη περικοπή μέσα σε σχεδόν δύο δεκαετίες.

Παρά την επίδειξη δύναμης της Ρωσίας σε όλο τον κόσμο, με την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας αποσπώντας την από την Ουκρανία, με την στήριξη των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία και την εμπλοκή της στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας από το 2015, η Μόσχα αναγκάστηκε να μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες με έναν τρόπο που θέτει υπό αμφισβήτηση μελλοντικές επιχειρήσεις, ανέφερε το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών της Ειρήνης της Στοκχόλμης (Stockholm International Peace Research Institute) σε έκθεση που δημοσιεύθηκε αργά χθες.

Η στρατιωτικές περικοπές της Ρωσίας προέκυψαν ενώ οι στρατιωτικές δαπάνες έφθασαν σε μεταψυχροπολεμική κορύφωση σε ολόκληρο τον κόσμο το 2017, λόγω των υψηλότερων δαπανών των ΗΠΑ, της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας. Ενώ οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1% στα 1,74 τρισεκατομμύρια δολάρια, οι δαπάνες της Ρωσίας υποχώρησαν 20% στα 66,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ως αποτέλεσμα, η Ρωσία έπεσε στην τέταρτη θέση στην κατάταξη των μεγαλύτερων στρατιωτικών δαπανών παγκοσμίως, καθώς την ξεπέρασε η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα πάντα με την έκθεση.

Ήταν η πρώτη στρατιωτική περικοπή της Ρωσίας από το 1998, ένα έτος μείζονος κρίσης, όταν η οικονομία της Ρωσίας κατέρρευσε και αθετήθηκε το χρέος της. Τον επόμενο χρόνος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέλαβε την εξουσία ως πρωθυπουργός και, την παραμονή της πρωτοχρονιάς, έγινε πρόεδρος.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι τελευταίες περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες οφείλονται και σε οικονομικές δυσκολίες -μια βαθιά διετή ύφεση που προκλήθηκε από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου το 2014 και τις Δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της επιθετικότητας της Ρωσίας. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2018 ότι η Ρωσία θα μειώσει τον αμυντικό προϋπολογισμό σε λιγότερο από 3% του ΑΕΠ της μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Μέχρι και το 2016 η Ρωσία προφύλαξε τον αμυντικό προϋπολογισμό από περικοπές και αντιθέτως μείωσε τις δαπάνες σε άλλους τομείς όπως οι υποδομές και η εκπαίδευση, αλλά το 2017 έφτασε στο σημείο όπου η Μόσχα δεν είχε άλλη επιλογή, δήλωσε στο Reuters ο Siemon Wezeman, ανώτερος ερευνητής στο think tank.

Military spending

Η οικονομία της Ρωσίας ξεκίνησε μια αδύναμη ανάκαμψη με αύξηση 1,5% πέρυσι. Ωστόσο, δεδομένης της μεγάλης πτώσης των δημόσιων εσόδων λόγω της ύφεσης και των κυρώσεων, οι ρωσικές δαπάνες για την άμυνα αναμένεται να παραμείνουν σταθερές έως το 2020, ή ακόμα και να μειωθούν λίγο ακόμα, προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό. Ο Wezeman είπε επίσης ότι οι περικοπές είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αμυντικές προμήθειες και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, επειδή «εκεί μπορούν να γίνουν γρηγορότερα οι περικοπές».

Τα έσοδα που παράγει η Ρωσία από την εξαγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου, αλουμινίου και άλλων βασικών προϊόντων έχουν ανακάμψει από την ύφεση, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα που καθορίστηκαν το 2014.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την έκθεση του think-tank, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ξοδεύουν τα περισσότερα για τον  στρατό τους, στα 610 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, αντιπροσωπεύοντας το 35% των παγκόσμιων δαπανών -περισσότερο από τις επόμενες επτά χώρες με τις υψηλότερες δαπάνες υπολογισμένες συνολικά.

Οι δε 29 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ μαζί δαπάνησαν 900 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας το 52% των συνολικών παγκόσμιων δαπανών, ανέφερε.

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας ύψους 228 δισ. δολαρίων αυξήθηκαν ως ποσοστό των παγκόσμιων δαπανών στο 13% πέρυσι από 5,8% το 2008.