Η τουρκική λίρα κατρακυλά και ο Ερντογάν προκαλεί

Τουρκία

Οι ένοπλες συγκρούσεις, στις οποίες έχει αναμιχθεί ο πρόεδρος Ερντογάν στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και πλέον η υποστήριξή προς την χώρα-προμηθευτή φυσικού αερίου και πετρελαίου Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο με την Αρμενία, προκάλεσαν διεθνή κριτική. Ο Ερντογάν βρίσκεται σε διαμάχη με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία αλλά και την ΕΕ και αυτό δεν είναι καλό για την τουρκική λίρα. Την Παρασκευή η ισοτιμία διαμορφώθηκε ως εξής: ένα δολάριο έναντι 7,95 λιρών, μεγαλύτερη διαφορά από ποτέ.
Μια σύγκριση με άλλες αναδυόμενες οικονομίες δείχνει ότι η μείωση της αξίας της τουρκικής λίρας δεν σχετίζεται τόσο με την πανδημία του κορωνοϊού αλλά περισσότερο με την πιεσμένη και πολιτικά εξαρτώμενη κεντρική τράπεζα της χώρας.Τα ελεύθερα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας είχαν μειωθεί κατά 8 δις στο τέλος Σεπτεμβρίου βάσει επίσημων στατιστικών στοιχείων. Ο πρώην επικεφαλής της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας αμφιβάλλει κατά πόσο τα στοιχεία είναι αληθή. Πλέον είναι πολιτικός της αντιπολίτευσης. Ο πληθωρισμός είναι διψήφιος και το πραγματικό επιτόκιο είναι αρνητικό παρά την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε 10,25%.  Πολλοί βλέπουν  μια κρίση ισοζυγίου πληρωμών με δραστικές επιπτώσεις να διαγράφεται στον ορίζοντα και τότε  θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί κάτι σαν πακέτο βοήθειας του ΔΝΤ το οποίο όμως ο Ερντογάν το έχει αποκλείσει.


Παρόλα αυτά , τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί τις προκλήσεις.Την ώρα που η Ελλάδα ήταν έτοιμη για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία και λίγο πριν τη διήμερη σύνοδο κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη, η Άγκυρα στέλνει πάλι το «Oruç Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο, κίνηση που αναμένεται να κλιμακώσει εκ νέου την ένταση.Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εξέδωσε αργά χθες βράδυ νέα Navtex, η οποία αναφέρει ότι το πλοίο θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες δέκα ημέρες (12η-20ή Οκτωβρίου), μεταδίδουν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο.Άλλα δύο πλοία, τα Ataman και Cengiz Han, θα συνεχίσουν τις έρευνές τους σε θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που συμπεριλαμβάνει ύδατα νότια του Καστελόριζου ως την 22η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ναυτική οδηγία..

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, και της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Μπρατισλάβα και συμφώνησαν να διεξαχθούν διμερείς διερευνητικές επαφές.Τον περασμένο μήνα η Άγκυρα απέσυρε το «Oruç Reis» από την Ανατολική Μεσόγειο για να «επιτρέψει μια διπλωματική προσέγγιση με την Ελλάδα» ενόψει της προηγούμενης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Τότε οι «27» παρέπεμψαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί στις 15 - 16 Οκτωβρίου το ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων, που θα επανεξεταστούν, δείχνοντας ακόμα μία φορά επιείκεια και δίνοντας πίστωση χρόνου στη γειτονική χώρα.Πάντως, οι ηγέτες των κρατών-μελών είχαν ξεκαθαρίζει ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει η Ε.Ε. στη διάθεσή της, εάν συνεχιστούν «οι μονομερείς ενέργειες και οι προκλήσεις» της Τουρκίας, κίνηση που η τουρκική κυβέρνηση αντέτεινε ότι θα επιδεινώσει τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών.