Κόλαφος από την ευρωβουλή στον Ούγγρο αυταρχικό Όρμπαν

Βίκτορ Όρμπαν

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της κίνησης πειθαρχικών διαδικασιών κατά της Ουγγαρίας που κατηγορείται για υπονόμευση των δημοκρατικών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κράτους δικαίου.

Η σημερινή ψηφοφορία (12ης Σεπτεμβρίου 2018) σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επικαλεσθεί την λεγόμενη «διαδικασία του άρθρου 7» εναντίον κράτους-μέλους της ΕΕ, μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δικαιωμάτων ψήφου της χώρας στο συμβούλιο της Ένωσης, και αποτελεί πολιτικό κόλαφο κατά του δεξιού λαϊκιστή πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν και της κυβέρνησής του.

Η Ουγγαρία, όπως ήταν αναμενόμενο, καταδίκασε την απόφαση να τεθεί σε κίνηση η διαδικασία επιβολής κυρώσεων, απορρίπτοντάς την ως «μικροπρεπή εκδίκηση» των πολιτικών που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης.

Στην ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρειαζόταν μια πλειοψηφία των δύο τρίτων των παρευρισκομένων προκειμένου να περάσει η πειθαρχική διαδικασία. Οι ευρωβουλευτές ξεπέρασαν αυτό το όριο με 448 ψήφους υπέρ έναντι 197 ψήφων κατά. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εξαρτιόταν ουσιαστικά από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), την κυρίαρχη ομάδα του ευρωκοινοβουλίου, στην οποία ανήκει και το κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto δήλωσε ότι η χώρα του θα αναζητήσει νομικούς τρόπους για να αμφισβητήσει την απόφαση, υποδεικνύοντας ότι είναι άδικο να μην έχουν υπολογιστεί οι αποχές στην ψηφοφορία. «Η απόφαση έγινε με δόλιο τρόπο και σε αντίθεση με τους σχετικούς κανόνες των ευρωπαϊκών συνθηκών», δήλωσε ο Σζιτζάρτο.

Η βάση για την ψηφοφορία ήταν μια έκθεση της Ολλανδής ευρωβουλευτή Judith Sargentini, η οποία ανέφερε ότι οι ενέργειες της ουγγρικής κυβέρνησης που αφορούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις μειονότητες και το κράτος δικαίου παρουσίασαν «σαφή κίνδυνο σοβαρής παραβίασης» των αξιών της ΕΕ.

Στην συζήτηση σχετικά με την έκθεση χθες, ο Orban κατηγόρησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι προσπάθησε να «εκβιάσει» την Βουδαπέστη και πρόσθεσε ότι «προσβάλλει την Ουγγαρία και προσβάλλει την τιμή του ουγγρικού έθνους».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε παρόμοιες διαδικασίες κατά της Πολωνίας τον Δεκέμβριο του 2017. Ωστόσο, τα μέτρα είναι δύσκολο να οδηγήσουν στην τιμωρία της Πολωνίας ή της Ουγγαρίας, καθώς απαιτείται ομοφωνία ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της Ένωσης για την στέρηση μιας χώρας από τα δικαιώματα ψήφου της και η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία δεσμεύθηκαν να υποστηρίξουν η μια την άλλη.