Μια τεταμένη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ τελειώνει με υποσχέσεις υποστήριξης

Trump, Stoltenbrg

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και άλλοι ηγέτες του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσαν την δέσμευσή τους στην συμμαχία, καθώς ολοκλήρωσαν την σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών σήμερα, φαινομενικά τερματίζοντας τις ασυνήθιστες δημόσιες εντάσεις για τα επίπεδα αμυντικών δαπανών των κρατών-μελών.

Ο Τραμπ, ο οποίος ξεκίνησε την σύνοδο κορυφής με επικρίσεις ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν συνεισέφεραν αρκετά στους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους, δήλωσε ότι οι χώρες συμφώνησαν να αυξήσουν τις δαπάνες τους και ότι πιστεύει πλέον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζονται «δίκαια». Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζιουζέπε Κόντε, είπε ότι τα μέλη δεν είχαν συμφωνήσει να αυξήσουν τις δεσμεύσεις τους πέρα από τους τρέχοντες στόχους δαπανών. Η αναταραχή στην συζήτηση σχετικά με τις δαπάνες ήρθε όταν η συμμαχία δήλωσε ότι θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη για την καταπολέμηση των ανταρτών στο Αφγανιστάν τουλάχιστον μέχρι και το 2024.

“Ενώ οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες έχουν μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, οι ΗΠΑ έχουν επίσης μειώσει δραστικά τη δική τους στρατιωτική δέσμευση στο ΝΑΤΟ από την εποχή που τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος και μετά. Η Ευρώπη αποστρατιωτικοποιήθηκε ευρέως την δεκαετία του 1990 και κάθε μέλος του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, το εκμεταλλεύτηκε”, γράφει ο Stephen Sestanovich του CFR στο Axios.

ΝΑΤΟ

“Ο στόχος των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ κάθε κράτους-μέλους δεν αναφέρει σχεδόν καθόλου χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το πού ξοδεύουν οι χώρες τα χρήματα και την αξία των αγορών αυτών στην συμβολή τους στην συλλογική άμυνα. Για παράδειγμα, η Ελλάδα ξεπερνά το κατώτατο όριο, αλλά οι περισσότερες δαπάνες της αφορούν μισθούς και συντάξεις [των στρατιωτικών]», γράφουν οι Seamus Daniels και Kathleen Hicks για τον πόλεμο στο War on the Rocks.

Η πΓΔΜ

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε ότι η ενταξιακή διαδικασία για την πΓΔΜ έχει ήδη ξεκινήσει και προσέθεσε πως «όταν όλες οι εθνικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί για την ονοματολογική συμφωνία, η χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ως το 30ό μας μέλος». Επίσης, υπογράμμισε ότι είναι στα χέρια των πολιτών της ΠΓΔΜ να αποφασίσουν αν θέλουν να στηρίξουν αυτή την συμφωνία, η οποία «είναι μία ευκαιρία ζωής», και ξεκαθάρισε ότι αν δεν αλλάξει το όνομα της χώρας δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ.