Ο Γερμανός νίκησε για την αρχηγία στο ΕΛΚ

βεμπερ

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι ο υποψήφιος της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για τις ευρωεκλογές του 2019, άρα -κατά πάσα πιθανότητα- και για την διαδοχή του Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ στην προεδρία της Κομισιόν. Στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που ολοκληρώνεται σήμερα στο Ελσίνκι, ο Γερμανός ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ επικράτησε, σε μυστική ψηφοφορία, απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ.

Πάντως ο Φινλανδός πολιτικός κέρδισε τις εντυπώσεις για την παρουσία του, την ευχέρειά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τον αριστοτεχνικό τρόπο με τον οποίο προβλήθηκε ως εκπρόσωπος της νέας γενιάς, αν και είναι μεγαλύτερος σε ηλικία από τον Βέμπερ.Ο Φινλανδός με τη νεανική εμφάνιση είναι το ακριβώς αντίθετο του Μάνφρεντ Βέμπερ. Ξεκίνησε ως ευρωβουλευτής, θήτευσε σεδιάφορα Υπουργεία στο Ελσίνκι και υπήρξε για μικρό χρονικό διάστημα πρωθυπουργός της χώρας. Έχει σπουδάσει στο LSE του Λονδίνου, τρέχει σε μαραθώνιους, μιλά άπταιστα αγγλικά και πολύ καλά γαλλικά. Ο Στουμπ ανήκει στη νεοφιλελεύθερη πτέρυγα του συντηρητικού κόμματος στην πατρίδα του και τα θέματα στα οποία εστιάζει είναι η ψηφιακή επανάσταση, η αλλαγή του κλίματος και οι κοινωνικές ανισότητες.

Πολλοί πιστεύουν ότι μετά από αυτόν τον εσωκομματικό προεκλογικό αγώνα στο πλαίσιο του ΕΛΚ, ο Αλεξάντερ Στουμπ εγγράφει υποθήκη για άλλο κορυφαίο αξίωμα της ΕΕ, ενδεχομένως για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όσο για τον Μάνφρεντ Βέμπερ, η τελική έκβαση της υποψηφιότητάς του θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η μελλοντική επιρροή του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και οι πιθανότητες για άλλες πολιτικές συμμαχίες -για παράδειγμα ανάμεσα σε Σοσιαλιστές και Φιλελεύθερους.

Ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ από το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) συγκαταλέγεται στην φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα της παράταξής του. Εκλέγεται ευρωβουλευτής από το 2004 και εδώ και τέσσερα χρόνια είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ήδη μια σειρά κομμάτων που είναι μέλη της ευρύτερης ευρωπαϊκής παράταξης του ΕΛΚ εξέφρασαν τη στήριξή τους στο πρόσωπό του.

Στα μειονεκτήματα του Βέμπερ συγκαταλέγεται το γεγονός ότι επί χρόνια παρείχε προστασία μέσω της πολιτικής του ομάδας στο ουγγρικό κόμμα του δεξιού λαϊκιστή και γνωστού για τα αντιδημοκρατικά του ιδεώδη, Βίκτορ Όρμπαν. Αποστασιοποιήθηκε όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Στις λιγότερο αξιοζήλευτες πολιτικές του επιτυχίες συγκαταλέγεται και η περσινή εκλογή του Αντόνιο Ταγιάνι, φίλου του Μπερλουσκόνι, στην θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εκτός όλων αυτών, όμως, ο Βέμπερ δεν είναι και ιδιαίτερα χαρισματικός. Τα αγγλικά του είναι μέτρια, θεωρείται περισσότερο τοπικιστής παρά κοσμοπολίτης και δεν διαθέτει καμία απολύτως κυβερνητική εμπειρία.