Ο κ.Τσίπρας έκανε πέρα τις "κακές" παρέες

τσιπρας- μελανσόν

Αν υπάρχει κάτι το οποίο προκύπτει από τον ανασχηματισμό είναι ότι τελικά ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να ξεκόψει οριστικά από τον παλιό αριστερό ΣΥΡΙΖΑ. Αν και κάποιοι αντιμετώπισαν την σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος ως προσπάθεια του πρωθυπουργού να ξεπεράσει το βαρύ κλίμα των δύο τελευταίων μηνών που κορυφώθηκε από την τραγωδία στο Μάτι η αλήθεια είναι ότι με τις επιλογές που έκανε χθες έκανε σαφή την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει μέχρι τις εκλογές. Ουσιαστικά το νέο κυβερνητικό σχήμα πιστοποιεί την ανασφάλεια και την επιφυλακτικότητα που υπάρχει στο Μαξίμου σε σχέση με τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την επιλογή να στραφεί οριστικά στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Αν μελετήσει κανείς προσεκτικά ποιοι μπήκαν στο νέο κυβερνητικό σχήμα τότε θα διαπιστώσει ότι πρόκειται είτε για ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του Μαξίμου και επομένως απολύτως ελεγχόμενους από αυτόν είτε για πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ με "εκσυγχρονιστικά" χαρακτηριστικά. Η περίπτωση Παπακώστα είναι ιδιαίτερη καθώς η παρουσία της στο κυβερνητικό σχήμα προσφέρεται για πολλές ερμηνείες που ξεκινούν από "άνοιγμα στην καραμανλική δεξιά" και καταλήγουν στην "κατοχύρωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας" αφού μπορεί να αντισταθμίσει τις ψήφους που χάθηκαν μετά τις αποχωρήσεις  βουλευτών των ΑΝΕΛ. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την μετακίνηση του κ. Σκουρλέτη στο κόμμα κάνουν σαφές ότι από χθες το απόγευμα ο κ. Τσίπρας εγκατέλειψε την Αριστερά για τα μάτια της... σοσιαλδημοκρατίας .

 

Η  υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου που γεννήθηκε το 1988  είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ του Τσιπρα, καθώς από το Νοέμβριο του 2016 ήταν προϊσταμένη του γραφείου της Γενικής Γραμματείας πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Ο Λευτέρης Κρέτσος θεωρείται και αυτός άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού. Άλλωστε προετοίμασε την αναλυτική αναφορά που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες το 2013, αναφορικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των μνημονίων συνεργασίας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Ο Στάθης Γιαννακίδης ,33 ετών είναι και αυτός άνθρωπος που αναδείχθηκε απο την ομάδα Τσίπρα  .  Διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού, Γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού Κομοτηνής καθώς και μέλος της Γραμματείας της Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ξάνθης. Μέλος του συνδυασμού Συνεργασία Αριστερών Οικονομολόγων στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Δραστηριοποιήθηκε ενεργά στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ.Ο κ. Καλογήρου, δικηγόρος, διατέλεσε παλαιότερα νομικός σύμβουλος του Νίκου Παππά και είχε την ευθύνη για τη σύνταξη του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες ψηφιακού σήματος, ενώ συνέδραμε και στο νομοσχέδιο για το άνοιγμα της ΕΡΤ. Ανάλογα χαρακτηριστικά έχει και ο Σταύρος Αραχωβίτης. Γεννημένος το 1972 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  στις εκλογές του Μαϊου του 2012. Ο Πάνος Ρήγας, τέως γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθεί κοινή πορεία με τον πρωθυπουργό από το ΚΚΕ μέχρι την κορυφή της κομματικής πυραμίδας καθώς εξελέγη στη θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τον Οκτώβρη του 2015 και επανεξελέγη τον Οκτώβρη του 2016 έως τον Αύγουστο του 2018.

 

Στην ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχουμε καταρχήν την Μυρσίνη Ζορμπά.Η νέα υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά, έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (1994-1999) και Ευρωβουλευτής (2000-2004), που κατά τη διάρκεια της θητείας της συμμετείχε στην Επιτροπή Πολιτισμού και συνέταξε Έκθεση για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Βιομηχανία. Η Μυρσίνη Ζορμπά.Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου,διετέλεσε υπουργός Υγείας (2009-2010), αν. υπουργός Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις (2010-2012) και βουλευτής Β΄ Αθήνας (2007-2012). Διετέλεσε, επίσης, ευρωβουλευτής (2004-2007) και γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (2005-2006).Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Παπαδήμου στις 10-2-2012.

 Η Ολυμπία Τελιγιορίδου ήταν υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 1993 και 1996. Το 1998 αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ.Ο Μάρκος Μπόλαρης,εξελέγη βουλευτής Σερρών με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2004, του 2007, του 2009 και του 2012.Το διάστημα 2009-2010 ήταν υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.Στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2010 κατέβηκε υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με το ΠΑΣΟΚ.Το 2011 διετέλεσε υφυπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και παρέμεινε σε αυτή τη θέση και με την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.Τον Οκτώβριο του 2012 διαγράφτηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και έμεινε ανεξάρτητος βουλευτής.

 

Τέλος μία ξεχωριστή κατηγορία αποτελεί η Κατερίνα Παπακώστα. Υπήρξε βουλευτής της ΝΔ, ενώ έχει διατελέσει υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 2000 και επανεκλέχθηκε  το 2004, το 2007, το 2012 και τον Σεπτέμβριο του 2015.Το 1997 εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. (μοναδική εκλεγμένη γυναίκα στο Λεκανοπέδιο), ενώ το 2004 ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής της αναθέτει τη Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων της Ν.Δ.Διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ τον Οκτώβριο του 2017, με απόφαση του προέδρου του κόμματος, Κυρ. Μητσοτάκη.

 

Αν προσπαθήσει κανείς να αποκωδικοποιήσει τις επιλογές του κ. Τσίπρα ενόψει των εκλογών το συμπέρασμα είναι σαφές: ο πρωθυπουργός επιθυμεί να κατέβει στις επόμενες εκλογές με ένα προσωποπαγές κόμμα και με ένα πολιτικό λόγο που θα είναι πιο κοντά σε αυτόν του κ. Σόλτς από εκείνη του κ.Μελανσόν. Φαίνεται ότι η  εποχή με τις "κακές παρέες" των Εξαρχείων και των Αριστερών ανήκουν πλέον στο παρελθόν και ότι αυτές που έρχονται θα τον φέρουν στους κόλπους της ...σοσιαλδημοκρατίας.