Ο Μακρόν προσφέρει... παράταση

κιτρινα γιλέκα

Άργησε ο Εμμανουέλ Μακρόν αλλά τελικά υποχώρησε. Σήμερα ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει την αναστολή των αυξήσεων στα καύσιμα για έξι μήνες. Αυτό ήταν το βασικό αίτημα των «κίτρινων γιλέκων» στην αρχή των κινητοποιήσεων. Πέρασαν, όμως, κοντά τρεις εβδομάδες και η αρχική ήπια διαμαρτυρία μετατράπηκε σε κίτρινη οργή που έφερε το χάος στην πρωτεύουσα λόγω της παρείσφρησης ταραχοποιών στοιχείων, αλλά και το χάος στην οικονομία με τα μπλόκα στην επαρχία, στους αυτοκινητοδρόμους και ιδίως στις αποθήκες καύσιμων. 

Κλεισμένος στο παλάτι των Ηλύσιων, ο πρόεδρος έμεινε σιωπηλός έως τελευταία στιγμή, αφήνοντας στην πρώτη γραμμή τον πρωθυπουργό, που ήταν ιδιαίτερα ανένδοτος για την όποια υποχώρηση.

Τα τραγικά επεισόδια όμως, υποχρέωσαν τους πολιτικούς να προσγειωθούν στην σκληρή πραγματικότητα ενός διχασμένου λαού που πιστεύει ότι μόνιμα αδικείται φορολογικά, πληρώνοντας τα σπασμένα των ισχυρών. «Κανένας φόρος δεν δικαιολογεί το να διακυβεύεται η ενότητα του έθνους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Εντουάρ Φιλίπ, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την κίτρινη οργή. Η σημερινή μέρα θα δείξει κατά πόσον αυτή την φορά ο πρωθυπουργός θα πείσει και θα κατευνάσει τα πνεύματα.

Σε πρώτη αντίδραση, τα «κίτρινα γιλέκα» χαρακτηρίζουν την αναστολή ως ένα «θετικό βήμα» και προϋπόθεση για την έναρξη των συζητήσεων για «την αύξηση της αγοραστικής δύναμης».

Με άλλα λόγια, ο αγώνας συνεχίζεται, και η νέα διαμαρτυρία του Σαββάτου δεν έχει ακόμα ακυρωθεί. Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε την ακύρωση της πορείας που έχει προγραμματισθεί για το Σάββατο.