Ο Τράμπ διχάζει την Ευρώπη

τραμπ

Οι ΗΠΑ θέλουν να διαλύσουν την ΕΕ; Η δήλωση του κ.Τράμπ σύμφωνα με την οποία η ΕΕ είναι "εχθρός"  , δίνει μία εκδοχή της απάντησης στο ερώτημα αυτό. Πρόφανώς, ο αμερικάνος πρόσρος  πιστεύει ότι η Ευρώπη είναι πολύ μεγάλη για να είναι ελεγχόμενη από την Ουάσιγκτον , οπότε αυτό είναι κακό για την Αμερική. Μια λογική "άσπρου μαύρου" η οποία δεν απέχει πολύ απο το πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμοζει ο Τράμπ . Υπο το πρίσμα αυτό ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί το "ευρωπαϊκό πρόβλημα" δεν είναι ένας συμβιβασμός ο οποίος θα απέτρεπε τον εμπορικό πόλεμο  αλλά μία πολιτική που θα διασπά την ΕΕ.

Ήδη, τα σημάδια διπασπασης τους κόλπους της ΕΕ είναι ορατά καθώς υπάρχουν χαώδεις διαφορές μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει αντιμετωπιστεί η πολιτική της Ουάσιγκτον. Η Γαλλία θεωρεί ότι στόχος του Tράμπ είναι στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία να  υπάρχουν δύο μεγάλα μπλοκ: οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα. Ένας πολυδύναμος κόσμος στον οποίο η Ευρώπη θα λειτουργεί ως ισχυρός παίκτης είναι κάτι το οποίο δεν υπάρχει στον σχεδιασμό του αμερικάνου προέδρου. Για αυτό η επίσημη θέση της Γαλλίας  είναι ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει  καμία συμφωνία έχοντας το πιστόλι στον κρόταφο.

Αντίθετα το Βερολίνο εμφανίζεται πιο διαλλακτικό. Η αιτία της διαλλακτικότητα της Γερμανίας θα πρέπει να αναζητηθεί στην προοπτική να επιβληθούν δασμοί 20 τοις εκατό στις εξαγωγές των αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Προκειμένου να το αποτρέψει είναι διατεθειμένη να προσφέρει ανταλλάγματα . Πληροφορίες φέρουν ότι η καγκελάριος Μέρκελ είναι πρόθυμη να συζητήσει για: μια διμερή συμφωνία για τη μείωση των δασμών,  μια πολυμερή συμφωνία για την ρύθμιση των δασμών στα αυτοκίνητα και  μια μεγαλύτερη διατλαντική εμπορική συμφωνία, η οποία θα αφορά και τον γεωργικό-κτηνοτροφικό τομέα.

Ουσιαστικά , βρισκόμαστες μπροστά σε ένα χάσμα απόψεων καθώς η Γερμανία αναζητά συμβιβασμό ενώ Γαλλία πιστεύει ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε συννενόηση καθώς θεωρεί ότι ο κ. Τράμπ στοχεύει στην ενότητα της ΕΕ. Το Παρίσι, μάλιστα , ανησυχεί ότι ο επόμενος στόχος του αμερικάνου προέδρου θα  είναι αγροτικός του τομέας . Δεν θα πρέπει να αγνοεί κανείς και τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει πριν λίγο καιρό οι οποίες εμφάνιζαν τον κ. Τράμπ να προτρέπει τον Μακρόν να εγκαταλείψει την ΕΕ για να πάρει μια καλύτερη εμπορική συμφωνία .

Το σίγουρο είναι ότι η ΕΕ αποτελεί ένα πονοκέφαλο για τον Τράμπ όχι μόνο εξαιτίας του ελλειμματικού ισοζυγίου αλλά -και το σημαντικότερο-διότι δίνει το "κακό παράδειγμα" σε άλλες χώρες όπως το Μεξικό και τον Καναδά με τις οποίες ο ένοικος του Λευκού Οίκου έχει ανοικτά μέτωπα. Με την αγορά των 510 εκατομμυρίων καταναλωτών, η Ευρώπη δεν έχει μόνο την επιρροή να αντισταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά μπορεί να εφαρμόζει παγκόσμια πρότυπα - ειδικά για τα τρόφιμα . Αυτό όχι μόνο περιορίζει τις αμερικανικές εξαγωγές στην Ευρώπη, αλλά σημαίνει επίσης ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο χρησιμοποιείται σε ένα ευρύτερο σύστημα συναλλαγών που περιλαμβάνει τον Καναδά, το Μεξικό και την Ιαπωνία.