Οι εντάσεις στην διάσκεψη κορυφής του APEC υπογραμμίζουν την ασυμφωνία ΗΠΑ-Κίνας

APEC

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Mike Pence και ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping αντάλλαξαν προσβολές στην σύνοδο κορυφής του φόρουμ της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (Asia-Pacific Economic Cooperation, APEC) στην Παπούα Νέα Γουινέα το Σαββατοκύριακο. Τα κράτη-μέλη δεν κατάφεραν να εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν κατά τη λήξη της συνόδου κορυφής, κάνοντάς την τήν πρώτη σύνοδο χωρίς μια τέτοια δήλωση μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Pence υπερθεμάτισε  στην ρητορική του εμπορικού πολέμου με την Κίνα, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα αλλάξουν πορεία μέχρι να αλλάξει τρόπους η Κίνα». Επέκρινε επίσης την κινεζική Πρωτοβουλία Belt and Road, την οποία ο Xi υπερασπίστηκε ως ότι «δεν είναι μια παγίδα όπως ορισμένοι άνθρωποι την έχουν χαρακτηρίσει».

Οι υψηλού επιπέδου εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των χωρών επαναλήφθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με τους δασμούς των ΗΠΑ σε κινεζικά εμπορεύματα ύψους 250 δισ. δολαρίων να αναμένεται να αυξηθούν τον Ιανουάριο, εκτός εάν επιτευχθεί μια συμφωνία. Ο Trump και ο Xi πρόκειται να συναντηθούν στην επικείμενη διάσκεψη κορυφής του G20 στην Αργεντινή.

«Μια Κίνα λιγότερο περιορισμένη από και τοποθετημένη σε οικονομικούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Παρ’ όλες τις απογοητεύσεις της διοίκησης Trump με την διαχείριση της αλληλεξάρτησης, οι συνέπειες μιας αποσύνδεσης θα μπορούσαν να σημαίνουν ακόμη μεγαλύτερους πονοκεφάλους», γράφει ο Ali Wyne στο Foreign Affairs.

«Όπως και η Σοβιετική Ένωση, η Κίνα πληρώνει τεράστια ποσά για λίγους φίλους, κερδίζοντας μόνο περιορισμένα οφέλη, ενώ όλο και περισσότερο περιχαρακώνεται σε μια μη βιώσιμη κούρσα εξοπλισμών. Ο σινο-αμερικανικός Ψυχρός Πόλεμος έχει μόλις ξεκινήσει, όμως η Κίνα είναι ήδη σε κατεύθυνση ήττας», γράφει ο Minxin Pei στο Project Syndicate.

«Η πραγματική πρόκληση που παρουσιάζει η Κίνα δεν είναι θεμελιωδώς εκείνη μιας ανερχόμενης δύναμης που απειλεί να αντικαταστήσει μια καθιερωμένη δύναμη. Αντίθετα, είναι η πρόκληση που θέτει η Κίνα για τις θεμελιώδεις αρχές που υιοθετούν οι δημοκρατίες της αγοράς παγκοσμίως: Το ελεύθερο εμπόριο και οι ανοικτές αγορές, η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, και η χρηστή διακυβέρνηση», γράφει η Elizabeth C. Economy του CFR.