Οι κεντρώοι της Σουηδίας κερδίζουν παρά την άνοδο των ακροδεξιών

Σουηδοί Σοσιαλδημοκράτες

Τα κεντρώα κόμματα βγήκαν στην κορυφή στις εκλογές της Κυριακής στηn Σουηδία (στην φωτογραφία ανωτέρω, Σουηδοί Σοσιαλδημοκράτες πανηγυρίζουν τη νίκη του κόμματός τους), αν και η ψηφοφορία σηματοδοτήθηκε από εκπληκτικά κέρδη για ένα ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα, το οποίο κατέλαβε την τρίτη θέση. Τα στήθος-με-στήθος αποτελέσματα για τον κυβερνητικό κεντροαριστερό συνασπισμό και τον κεντροδεξιό αντίπαλό του, με 40% των ψήφων ο καθένας, σηματοδότησαν πιθανό πολιτικό αδιέξοδο ενόψει.

Στην χειρότερη εμφάνισή του εδώ και δεκαετίες, το κυβερνών υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών κόμμα πήρε 144 έδρες στο κοινοβούλιο, κάτι περισσότερο από την κεντροδεξιά Συμμαχία. Και οι δύο πλευρές αρνήθηκαν να κυβερνήσουν με τους ακροδεξιούς αντι-μεταναστευτικούς «Σουηδούς Δημοκράτες», όπως αναφέρει το BBC. Υπολογίζεται ότι 600.000 μετανάστες έχουν εισέλθει στην χώρα των δέκα εκατομμυρίων τα τελευταία πέντε χρόνια. Το αδιέξοδο δημιουργεί την δυνατότητα μιας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» όπως της Γερμανίας, ή μιας μειοψηφικής κυβέρνησης, γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Sweden Democrats

Υποστηρικτές του κόμματος Σουηδοί Δημοκράτες πανηγυρίζουν μετά την ανακοίνωση των exit polls. ΠηγήQ Mikael Sjoberg/Bloomberg

--------------------------------------------------------------------------------

«Το μήνυμα [του κόμματος Σουηδοί Δημοκράτες] είναι παρόμοιο με τις δυνάμεις κατά του κατεστημένου που υπάρχουν και αλλού, με ένα ογκώδες μίγμα ρητορικής εναντίον της μετανάστευσης, εξάψαλμους εναντίον των ελίτ και μια υπενθύμιση των καλύτερων εποχών του παρελθόντος», γράφει ο Ian Wishart στο Bloomberg.

«Σε χώρες όπως η Σουηδία, η αμφισβήτηση της ανθρωπιστικής γενναιοδωρίας ήταν ταμπού, ενώ σε χώρες όπως η Αυστρία -με εκλογές που κατά κανόνα κατέληγαν σε έναν μεγάλο συνασπισμό μεταξύ της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς- υπήρχε η αίσθηση ότι ανεξάρτητα από το πώς ψηφίζουν, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Σε αυτό το τοπίο, οι λαϊκιστές τοποθέτησαν επιτυχώς τους εαυτούς τους ως τη μόνη πραγματική εναλλακτική λύση στις συνήθεις πολιτικές», είπε η Natalia Banulescu-Bogdan του Migration Policy Institute σε συνέντευξή της στην Carnegie Europe.

«Το κύριο δίδαγμα που πρέπει να αντληθεί από τις σουηδικές εκλογές δεν είναι ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία κατέρρευσε υπό μια επίθεση από δεξιούς λαϊκιστές. Αντίθετα, όπως και σε άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, η εκλογική βάση των ηγετικών κομμάτων της κύριας τάσης, ιδίως στην κεντροαριστερά, συνεχίζει να διαβρώνεται», γράφει ο Tony Barber στους Financial Times.