Οι μετανάστες διχάζουν την ΕΕ

μετανάστες

Όχι, δεν βρισκόμαστε ξανά στο 2015. Οι αφίξεις των μεταναστών και των προσφύγων έχουν μειωθεί αισθητά από τότε, αλλά οι ροές των μεταναστών  εξακολουθούν να είναι  το πιο hot θέμα της Ευρώπης: Έχει προκαλέσει κρίση στην Γερμανία και έχει διχάσει την ΕΕ. 

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, μπορεί πλέον να πανηγυρίζει καθώς η θέση του έχει βρει ακόμα περισσότερους υποστηρικτές μεταξύ των ηγετών της ΕΕ που τώρα πρέπει να αποφασίσουν  για τον αυστηρότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, πρώτα στον κατάλογο είναι ένα σχέδιο για την δημιουργία "περιφερειακών πλατφορμών αποβίβασης εκτός Ευρώπης". 

"Ο στόχος μας  είναι  είναι να σπάσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο των λαθρεμπόρων. Έτσι θα σταματήσουμε τις ροές και θα τερματίσουμε τις απώλειες ανθρώπων στην θάλασσα", ανέφερε  ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην επιστολή του προς τους ηγέτες πριν από την σύνοδο κορυφής.

Δύο είναι τα  κρίσιμα σημεία: Οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε ολόκληρη την ΕΕ  και η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του κανονισμού του Δουβλίνου. Η ομοφωνία  στα δύο αυτά θέματα φαίνεται ακατόρθωτη. Το πιο πιθανό είναι οι ηγέτες να επικεντρωθούν τώρα σε διμερείς ή τριμερείς συμφωνίες σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν τη μετανάστευση εντός της ΕΕ προστατεύοντας ταυτόχρονα τον κοινό χώρο του Σένγκεν. Επίσης, θα συζητηθεί μια νέα, ειδική γραμμή χρηματοδότησης στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και ενισχυμένη η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης.Το μοντέλο με την Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες χώρες, αλλά με λιγότερα χρήματα, υποστηρίζουν πολλοί από τους συμμετέχοντες στο Συμβούλιο Κορυφής, ανάμεσα σε αυτούς και ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός.

Η Ιταλία θα υποστηρίξει με έμφαση ότι ο Κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε το επανέλαβε μιλώντας στην βουλή της Ρώμης. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν υπάρχει «διγλωσσία» στην ιταλική πολιτική και ότι η γραμμή της κυβέρνησής του είναι ενιαία.

Στην άτυπη Συνάντηση Εργασίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό που συγκάλεσε την περασμένη Κυριακή, στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, και στην οποία πήραν μέρος αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων 16 χωρών της Ε.Ε. ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε επισημάνει πως η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση είναι μια συλλογική ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση.

Ο κ. Τσίπρας είχε ταχθεί κατά της αποσπασματικής αντιμετώπισης και μονομερών κινήσεων, γιατί, όπως είπε, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα, κι έθεσε με έμφαση το ζήτημα των επανενώσεων οικογενειών προσφύγων.

Είχε προτείνει την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, διότι έχει ξεπεραστεί ήδη από τη ζωή, με δίκαιη κατανομή των βαρών και όχι μόνο στις χώρες πρώτης υποδοχής. Την αναβάθμιση της Frontex σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή. Την ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής και τη στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευση προσφύγων.

Βοήθεια στην «πολιορκημένη» καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, δίνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας «έτοιμος να συνάψει συμφωνία μαζί της για την επιστροφή αιτούντων άσυλο, στη Γερμανία, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενισχύοντάς την με αυτό τον τρόπο ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό», αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι συνέντευξη του κ. Τσίπρα στην εφημερίδα.

Στο άρθρο, μάλιστα, σημειώνεται ότι «σύμφωνα με διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Βερολίνο έχει προσεγγίσει την Ελλάδα, την Ιταλία και γείτονές τους προκειμένου να πετύχει την υπογραφή διμερών συμφωνιών για τους πρόσφυγες, με αντάλλαγμα την προσφορά οικονομικών κινήτρων για τα κράτη πρώτης γραμμής που επιβαρύνονται σημαντικά».