Το παιγνίδι του ...δειλού

μοσχοβισί

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στην Ιταλία αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό της χώρας δήλωσε την Τρίτη ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις που εστιάζει στο υπερβολικό χρέος της Ρώμης που ανοίγει το δρόμο «επιβολής κυρώσεων» εν αναμονή της σχετικής έκθεση για το χρέος.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «τα περασμένα χρόνια δεν ενεργοποιήθηκε η διαδικασία (σ.σ. για το υπερβολικό χρέος), διότι η Ιταλία είχε ουσιαστικά ευθυγραμμιστεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας».

Τέλος, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι οι αλλαγές που αναμένονται, σε ό,τι αφορά τον ιταλικό προϋπολογισμό, «θα πρέπει να είναι «σημαντικές», διότι «η μέχρι τώρα απόκλιση είναι ευρεία».

Στο θέμα του προϋπολογισμού της γείτονος, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι το σχέδιο της Ρώμης παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και πρέπει να αναθεωρηθεί έως τις 13 Νοεμβρίου.Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ζητά από τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί να είναι πιο προσεκτικός με τις δηλώσεις του. Διότι υπάρχουν σαφείς πολιτικές επιπτώσεις και προεκτάσεις, εξηγεί ο ιταλός πρωθυπουργός και καθηγητής Νομικής.

«Ο διάλογος συνεχίζεται. Υπάρχουν κάποιες διαφορές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε εποικοδομητικό διάλογο με την Κομισιόν. Είναι κάτι που συμβαίνει, ανάμεσα στην Επιτροπή και τις χώρες μέλη» δηλώνει από το Εcofin ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία.

Η κυβέρνηση της Ρώμης προσπαθεί να κατεβάσει τους τόνους. Μέχρι τις 13 Νοεμβρίου θα πρέπει να απαντήσει με νέα επιστολή στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές το σχετικό γράμμα θα μπορούσε να σταλεί μέσα στο Σαββατοκύριακο για να περιορισθεί τυχόν άνοδος του σπρεντ.Όπως φαίνεται, η Ιταλία θα τονίσει ότι το έλλειμμα στο 2,4% για το 2019 θα είναι το ανώτατο δυνατό όριο. Θα μπορούσε δηλαδή να είναι και χαμηλότερο. Παράλληλα η Ρώμη αναμένεται να ζητήσει να της επιτραπεί να κάνει χρήση «ειδικής ευελιξίας», η οποία μπορεί να συνδέεται και με τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλη την χώρ, τις τελευταίες δυο εβδομάδες.

Το σημαντικό για τα Πέντε Αστέρια και την Λέγκα είναι να μην φτάσουν αρνητικά μηνύματα στις αγορές. Και να περιοριστεί ο εκνευρισμός ώστε η Ιταλία να μπορεί να δανείζεται χωρίς προβλήματα. Διότι το σπρεντ στις τριακόσιες μονάδες θεωρείται πολύ υψηλό επίπεδο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω άνοδο του ήδη υπέρογκου δημόσιου χρέους της χώρας. 

Η έναρξη διαδικασίας κυρώσεων από την Ευρώπη θεωρείται ωστόσο σχεδόν δεδομένη. Η σχετική απόφαση μπορεί να ληφθεί σε περίπου δυο εβδομάδες, δυο ημέρες μετά από τη νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Αλλά θα πρέπει να διαπιστωθεί αν θα αφορά το έλλειμμα ή το δημόσιο χρέος της Ιταλίας. Διότι η δεύτερη περίπτωση προβλέπει σίγουρα πιο αυστηρές κυρώσεις, με πρόγραμμα λιτότητας που ενδέχεται να διαρκέσει ακόμη και τέσσερα χρόνια.

Τελικά, η πρακτική εφαρμογή του «εισοδήματος  του πολίτη» των Πέντε Αστέρων για τους άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους, όπως και της μείωσης της ηλικίας για την σύνταξη που προωθεί η Λέγκα, δεν περιλαμβάνονται στο νέο σχέδιο προϋπολογισμού που αναμένεται να κατατεθεί στις Βρυξέλλες έως τις 13 Νοεμβρίου.

Ο λεπτομερειακός καθορισμός των προαναφερθέντων επίμαχων μέτρων θα γίνει με ειδικά διατάγματα, τα οποία θα εγκριθούν τα Χριστούγεννα ή στις αρχές του νέου έτους. Μόνον τότε θα είναι σαφές πόσοι πολίτες θα μπορέσουν να επωφεληθούν των κοινωνικών μέτρων και πόσα χρήματα θα πρέπει να διατεθούν «Είναι κρίσιμα θέματα, για τα οποία πρέπει να εργαστούμε κι άλλο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε για να δικαιολογήσει και την ουσιαστική αναβολή.

Η αναβολή είναι ένα τρόπος για να μπορέσει να  μειωθεί πιθανώς και το δημόσιο έλλειμμα (η πρόβλεψη για το 2019 αγγίζει το 2,4% του ΑΕΠ), το οποίο έχει προκαλέσει την σκληρή αντίδραση των Βρυξελλών.