Πάρτε πρόσφυγες για ΦΠΑ

μόρια

Το "αντάλλαγμα" για να γίνει η Ελλάδα ένα απέραντο "ελεγχόμενο κέντρο" προσφύγων απο την Ευρώπη αλλά και την Τουρκία  είναι ο ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται τον μεγάλο όγκο των προσφυγικών ροών. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού που έγιναν μετά την μαραθώνια και επεισοδιακή συνεδρίαση του Συμβουλίου Κορυφής. Ουσιαστικά αυτό φαίνεται ότι είναι το μπόνους της κυρίας Μέρκελ για την βοήθεια που της πρόσφερε ο κ. Τσίπρας στην ενδοκυβερνητική κόντρα που έχει ξεσπάσει στην γερμανική Κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι έχει δώσει εντολή σήμερα και η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα άδικη αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.

Είπε ότι είχε θέσει το ζήτημα στον Ζ. Κ. Γιούνκερ όταν είχε έρθει στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.Το συζήτησαν ξανά χτες και σήμερα, είπε, έχει δώσει εντολή σήμερα, η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί αυτή την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα άδικη αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά.

Τόνισε ότι πρόκειται για "εξαιρετικά θετική εξέλιξη".

Ερωτηθείς για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η ρύθμιση, απάντησε για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι θα είναι για πολύ καιρό ακόμα.

Στο συμβούλιο κορυφής, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά στα συμπεράσματα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, έπειτα από σχεδόν δώδεκα ώρες διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, περί τις 04:30 τοπική ώρα (05:30 ώρα Ελλάδας), εξασφαλίζοντας την συναίνεση της Ιταλίας που απειλούσε να προβάλει βέτο.

«Οι ηγέτες των 28 χωρών της ΕΕ συμφώνησαν στα συμπεράσματα της συνόδου, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τη μετανάστευση», γνωστοποίησε  μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Έτσι, οι ηγέτες της ΕΕ ξεπερνώντας το ιταλικό αποκλεισμό, κατέληξαν σε μια πρόχειρη συμφωνία για να δημιουργήσουν νέα «κέντρα» σε ευρωπαϊκό έδαφος για τη στέγαση και την επεξεργασία αιτούντων άσυλο καθώς και στο να πάρουν μια σειρά από άλλα μέτρα  μεταναστευτική πολιτική.

Η συμφωνία αυτή, εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται σε μια συνολική συμφωνία για την αναθεώρηση των κανόνων ασύλου της ΕΕ, αλλά το δίχως άλλο δίνει μια ανάσα, ιδιαίτερα στην Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel. Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν συμβιβασμό μεταξύ των χωρών του Νότου (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) που δέχονται τους περισσότερους μετανάστες, και των χωρών του Κέντρου και του Βορρά που αποτελούν τις χώρες προορισμού.

"Μετά από εντατική συζήτηση για το ίσως το πιο δύσκολο θέμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ένα καλό μήνυμα ότι συμφωνήσαμε σε ένα κοινό κείμενο", δήλωσε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους.

Η λύση βρέθηκε όταν ο Γάλλος πρόεδρος Emannuel Macron, μετά το veto της Ιταλίας, παρενέβη και  με την υποστήριξη του Ισπανού πρωθυπουργού, Pedro Sánchez, κατέθεσε  πρόταση για την δημιουργία των λεγόμενων «ελεγχόμενων κέντρων». Πρόκειται για κέντρα όπως η Μόρια, που θα χρηματοδοτούνται και θα διαχειρίζονται από την ΕΕ.

Οι Ιταλοί αρχικά αντιτάχθηκαν στην ιδέα, αλλά τελικά συμφώνησαν όταν δέχθηκαν τις διαβεβαιώσεις Γάλλων και Γερμανών ότι η ΕΕ θα εξακολουθήσει να πιέζει για την ίδρυση κέντρων παροχής ασύλου, που θα ονομάζονται "πλατφόρμες αποβίβασης", στην Βόρεια Αφρική.

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου αναφέρεται ότι τα νέα ελεγχόμενα κέντρα εντός της ΕΕ θα δημιουργηθούν "μόνο σε εθελοντική βάση ... με την επιφύλαξη της μεταρρύθμισης του Δουβλίνου", αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο στην Ιταλία να προωθήσει την θέση της για υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις προσφύγων στο πλαίσιο ενός συστήματος ποσοστώσεων -προσέγγιση που δεν υποστηρίζουν οι χώρες προορισμού.