Πόσο αποτιμάται μία ...δολοφονία;

Κασόγκι

Ούτε οι ΗΠΑ αλλά ούτε και η Ευρώπη φαίνεται να έχουν διάθεση να κλιμακώσουν την αντιπαράθεση με αφορμή την δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη.

Προς το παρόν οι αγορές δεν αναμένουν σημαντικές επιπτώσεις από την υπόθεση Κασόγκι. Διαφορετικά η τιμή του πετρελαίου θα είχε διαμορφωθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Τα σενάρια βέβαια δίνουν και παίρνουν. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως θα επιβάλλει μια «βαριά ποινή», και από την άλλη πλευρά οι Σαουδάραβες ισχυρίζονται πως θα χρησιμοποιήσουν το πετρέλαιο σαν όπλο ώστε να προστατευθούν από την επιβολή κυρώσεων. «Οι συνέπειες αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Σαουδικής Αραβίας θα είχαν καταστροφικές οικονομικές συνέπειες για όλο τον κόσμο», έγραψε ο Τουρκί Αλντακίλ, πρόεδρος του τηλεοπτικού σταθμού Al Arabiya.

H Σαουδική Αραβία θα αγοράσει από τις ΗΠΑ στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων είχε ανακοινώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψη του στο Ριάντ πριν από ένα χρόνο. Είχε συμπληρώσει, μάλιστα, πως δεν θα ήθελε να χάσει με τίποτα την παραγγελία και να διακινδυνεύσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ: «Ο καθένας θα ήθελε μια τέτοια παραγγελία. Η Κίνα ήθελε, η Ρωσία ήθελε αλλά τελικά την πήραμε εμείς».

Τα περιθώρια επιβολής κυρώσεων, ωστόσο, υπάρχουν, μια και το ένα τρίτο των εισαγωγών της Σαουδικής Αραβίας προέρχονται από την Ευρώπη και το 13% από την βόρεια Αμερική. Πάντως, κανείς δεν θέλει να χάσει έναν τόσο καλό πελάτη στα εξοπλιστικά.

Οι Ευρωπαίοι βέβαια, δεν είναι τόσο παρορμητικοί και ανοιχτοί στις δηλώσεις τους όπως ο Αμερικανός πρόεδρος, ωστόσο και το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας έχει εγκρίνει εξαγωγές όπλων προς την Σαουδική Αραβία ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ. Εκτός αυτού, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας σχεδιάζει επέκταση των έργων υποδομών και της βιομηχανίας. «Πρόκειται για τεράστια έργα δισεκατομμυρίων ευρώ και η γερμανική βιομηχανία ελπίζει να επωφεληθεί από αυτά», δηλώνει ο Τόμας Ρίχτερ από το Ινστιτούτο Μελετών για τη Μέση Ανατολή Giga, στο Αμβούργο.

Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ είναι πρόθυμα να δαπανήσουν πολύ μεγάλα τμήματα του προϋπολογισμού τους στους εξοπλισμούς. Στην Σαουδική Αραβία είναι σχεδόν το 10% του ΑΕΠ. Αυτό δείχνει πώς αντιλαμβάνονται οι χώρες αυτές την θέση τους στην περιοχή. Στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας διαφαίνεται επίσης πώς βλέπει το Ιράν. Ακόμη, οι πόλεμοι στην Συρία και την Υεμένη δείχνουν ότι οι χώρες αυτές όχι μόνο αυξάνουν τις δαπάνες, αλλά είναι πρόθυμες να κάνουν και χρήση των όπλων για να επιτύχουν τους σκοπούς τους.

Έτσι, όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα έργο ...συγκάλυψης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει σχεδόν ολοκληρώσει ένα πρόσχημα για να συνεχίσει να πωλεί όπλα στο Ριάντ και να διατηρεί στενή σχέση με την σαουδαραβική ηγεσία. Η Τουρκία ίσως να δεχθεί ακόμη μια εισροή μετρητών για την προβληματική οικονομία της με αντάλλαγμα να κάνει τα «στραβά μάτια» για τα καταδικαστικά αποδεικτικά στοιχεία της δολοφονίας στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης. Όσο ηχηρές, όμως, κι αν είναι οι διαμαρτυρίες περί αθωότητας, μόνο οι πιο ηθελημένα τυφλοί θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι ο άνθρωπος που κυβερνάει στην πραγματικότητα την Σαουδική Αραβία δεν εξουσιοδότησε την επιχείρηση που κόστισε την ζωή του Khashoggi.