Πού ποντάρει ο κ. Τσίπρας

τσίπρας

Ουσιαστικά, στις αρχές της εβδομάδας,  ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο επόμενο δεκαπεντάμηνο, θέτοντας έτσι τα επιτελεία των κομμάτων σε συναγερμό. 

"Ο Τσίπρας κοιμάται και ξυπνά έχοντας ένα στο μυαλό: Πώς θα αιφινιδιάσει τους αντιπάλους του με το χρόνο των εκλογών...", έλεγε πριν ένα μήνα κορυφαίος πολιτικός, που συμμετείχε στην Κυβέρνηση της πρώτης περιόδου της διακυβέρνησης της χώρας απο τον ΣΥΡΙΖΑ. Τί έγινε και άλλαξε στάση ο πρωθυπουργός; Ουσιαστικά τρείς παράγοντες βάρυναν στις αποφάσεις του. 

Πρώτος: Ο ξένος παράγοντας. Η συμφωνία για το προσφυγικό με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον κατέστησε μέρος του κυβερνητικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η κυρία Μέρκελ στην Γερμανία. Η θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου στην κόντρα της με τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές, βασίζεται και στις διμερείς συμφωνίες με άλλα κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία. Σίγουρα, η κυρία Μέρκελ προτιμά έναν συνομιλητή που τον γνωρίζει, παρά έναν άλλο, όσο φιλικός και αν εμφανίζεται αυτός. Επίσης, οι σχέσεις του κ. Τσίπρα με τον κ. Μακρόν, καθώς και η σύμπλευσή του με τον νέο Ισπανό πρωθυπουργό, παρέχει στον Τσίπρα μια σχετική ασφάλεια για την στάση των Ευρωπαίων στο πρόσωπό του. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι τόσο πραγματιστής, ώστε να μπορεί να διακρίνει την διαφορά στη συμπεριφορά των Ευρωπαίων στο πρόσωπό του, σε σχέση με εκείνη προς τον κ. Σαμαρά τις παραμονές των εκλογών του 2015. Αναφορικά με τις ΗΠΑ, οι διθυραμβικές δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα είναι μια σαφής ένδειξη για τα "συναισθήματα" της Ουάσιγκτον. Υπάρχουν όμως και πρακτικοί λόγοι για αυτήν την συμπάθεια του ξενου παράγοντα προς τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η συμφωνία με την πΓΔΜ ουσιαστικά είναι μετέωρη και τόσο για την Γερμανία όσο και για τις ΗΠΑ, είναι κρίσιμη για την πολιτική τους στα Βαλκάνια. Μια κυβερνητική αλλαγή,παρα τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του κ. Μητσοτάκη, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Δεύτερος: Η εικόνα διάλυσης που υπάρχει σήμερα στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, το οποίο επιτρέπει να προωθηθούν σενάρια ακραίας πόλωσης. Η αποχώρηση απο το ΚΙΝΑΛ του κ. Θεοδωράκη έχει προκαλέσει αναταράξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς. Το Σκοπιανό έχει αναδείξει φυγόκεντρες δυνάμεις στον πολιτικό χώρο μεταξύ της ΧΑ και της ΝΔ, με αποτέλεσμα πολλοί δημοσκόποι να μιλούν για την δυναμική εισόδου ενός ακραιφνούς εθνικιστικού κόμματος στην επόμενη Βουλή.

Αλλά και στην ίδια την κεντροδεξιά, οι έριδες βρίσκονται στο κατακόρυφο μετά τη διαγραφή Μίχαλου. Οι καραμανλικοί πνέουν μένεα και προετοιμάζονται για μία νέα στρατηγική, ενώ και οι σαμαρικοί προβληματίζονται για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο κ. Μητσοτάκης μόλις διαβεί το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας γνωρίζει κάτι που όλοι οι υπόλοιποι το αγνοούν: Το περιεχόμενο της έρευνας για την υπόθεση NOVARTIS, αλλά και για άλλες δικαστικές υποθέσεις που σήμερα βρίσκονται σε στάδιο διερεύνησης.

Τέλος, τα σενάρια περί αποστασίας που συστηματικά καλλιεργεί τόσο ο ίδιος όσο και ο κυβερνητικός του εταίρος, ο κ. Καμμένος, σίγουρα βοηθούν τόσο στη συσπείρωση του εκλογικού σώματος όσο και στην προσέλκυση ψηφοφόρων απο την κεντροαριστερά.

Τρίτος παράγοντας: Η επιδοματική πολιτική που θα ακολουθήσει με αιχμή του δόρατος την 13η σύνταξη, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση της έκδοσης των επικουρικών συντάξεων, θα τον βοηθήσουν να ξεπεράσει με σχετικά μικρές απώλειες το σοκ απο την περικοπή των συντάξεων που θα υποστούν στα μέσα Δεκεμβρίου οι συνταξιούχοι.

Παράλλήλα, τα "αντίμετρα" που θα ανακοινώσει εκτιμά ότι θα εκτονώσουν -ως έναν βαθμό- την οργή των χαμηλότερων εισοδηματικών ομάδων, που έχουν πληγεί από την κρίση. Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να αναστείλει την εφαρμογή των μέτρων για τις συντάξεις, αίτημα το οποίο η ΕΕ δεν απορρίπτει. «Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται, αλλά δεν είναι άκαμπτες», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, σχετικά με το ζήτημα της εφαρμογής από την 1η Ιανουαρίου 2019 της δέσμευσης για μείωση των συντάξεων. Απαντώντας  δε, σε σχετική ερώτηση για το εάν θα επανεξεταστεί το ήδη νομοθετημένο μέτρο, πρόσθεσε ότι «πρέπει να τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι, ωστόσο θα συνεχίσουμε να το συζητούμε με την Ελλάδα ως ένα κράτος, το οποίο έχει επανέλθει στην κανονικότητα». Όλα αυτά σε συνδυασμό με την έξοδο της χώρας απο τα Μνημόνια, θα αποτελέσουν την κύρια ρητορική στην προεκλογική του εκστρατεία.

Αν και πολλοί το θεωρούν απίθανο, ένας απο τους παράγοντες που θα κρίνουν τελικά το χρόνο ανακοίνωσης των εκλογών, εξαρτάται απο  τα Σκόπια. Ο Έλληνας πρωθυπουργός προτιμά, το δίχως άλλο, να μην είναι η δική του κυβέρνηση εκείνη που θα κυρώσει την συμφωνία με την πΓΔΜ στην Βουλή. Το ιδανικό για τον ίδιο είναι οι εκλογές να μην έχουν άρωμα Μακεδονίας. Αυτό σημαίνει ότι η πιο πρόσφορη περίοδος είναι είτε ο φετεινός Νοέμβριος είτε ηβ περίοδος Μαίου -Σεπτεμβρίου 2019.