Τα βάσανα του Μακρόν

Γαλλία

Τριάμισι χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο 42χρονος πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση της θητείας του. Τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα κρίσεων, οι οποίες αναμφίβολα μπορούν να θεωρηθούν πρωτοφανείς. Εν μέσω μια διεθνούς διαμάχης για τα σκίτσα του Μωάμεθ και την ελευθερία του Τύπου που έχει προκαλέσει το μένος τμήματος του ισλαμικού κόσμου, η Γαλλία είναι την ίδια ώρα αντιμέτωπη με ένα μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και με την απροσδόκητα γρήγορα εξάπλωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Η δε προκληθείσα από τον κορωνοϊό οικονομική κρίση ενδέχεται να αποβεί μοιραία για την δεύτερη ισχυρότερη, αλλά υπερχρεωμένη οικονομία της Ευρωζώνης.
Η Γαλλία βρίσκεται εδώ και χρόνια στο στόχαστρο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Η χώρα μετρά πάνω από 250 θύματα. Η βάρβαρη επίθεση στην εκκλησία στην καρδιά της Νίκαιας ήταν η τρίτη κατά σειρά σε διάστημα μόλις λίγων εβδομάδων. Στα τέλη Σεπτεμβρίου νεαρός είχε τραυματίσει με μαχαίρι δυο ανθρώπους μπροστά από τα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.
Η χώρα των 67 εκατομμυρίων πολιτών έχει πληγεί βαριά από την πανδημία του κορωνοϊού. Ο πρόεδρος Μακρόν απηύθυνε νέο διάγγελμα προς τους πολίτες, παρουσιάζοντάς τους τα νέα περιοριστικά μέτρα και την επαναφορά της απαγόρευσης κυκλοφορίας. «Confinement» είναι η σχετική λέξη που μπορεί να μεταφραστεί και με «απαγορευτικό» ή lockdown. Τα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για ένα «δυσμενές σενάριο» και μια σειρά γεγονότων που ενδέχεται να εξελιχθούν για πολλούς ανθρώπους σε μια τραυματική εμπειρία. «Είμαστε η Γαλλία», τόνιζε ο Μακρόν προς τους συμπολίτες του, καλώντας τους να επιδείξουν θάρρος και αποφασιστικότητα προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει τις άνευ προηγουμένου πολλαπλές κρίσεις και προκλήσεις. Από τη Νίκαια απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα ενότητας. 

Τελευταία η Γαλλία αποτελεί στόχο και σε διεθνές επίπεδο, όπως επισήμανε και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Νταρμανέν. Αφορμή αποτέλεσε η επανέκδοση σκίτσων του Μωάμεθ στο Charlie Hebdo που προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του μουσουλμανικού κόσμου. Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε ακόμη και σε μποϋκοτάζ γαλλικών προϊόντων. 

Σε πολλαπλές δημόσιες παρεμβάσεις του ο γάλλος πρόεδρος υπεραμύνθηκε της ελευθερίας της έκφρασης υποστηρίζοντας ότι αυτή επιτρέπει και τη βλασφημία. «Δεν θα εγκαταλείψουμε τα σκίτσα και τις καρικατούρες ακόμη κι αν άλλοι κάνουν πίσω», διαβεβαίωσε στην επιμνημόσυνη τελετή του Σαμουέλ Πατί ο οποίος στο μάθημά του είχε δείξει σκίτσα του Μωάμεθ ως παράδειγμα για την ελευθερία της έκφρασης. 

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε στο μεταξύ αναθεωρημένες ταξιδιωτικές οδηγίες για μια σειρά μουσουλμανικών χωρών, μεταξύ αυτών η Τουρκία, η Ινδονησία, το Ιράν και το Μπαγκλαντές. Στις χώρες αυτές οι γάλλοι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν διαδηλώσεις και δημόσιες συναθροίσεις. Σε γαλλικό προξενείο της Σαουδικής Αραβίας υπάλληλος δέχθηκε την Τετάρτη επίθεση με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.. 
Δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί και η διένεξη μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας με αντικείμενο τον ισλαμισμό. Ο πρόεδρος Ερντογάν έριξε πρόσφατα λάδι στη φωτιά συμβάλλοντας στη δημιουργία του κλίματος, μέσα στο οποίο έλαβαν χώρα οι επιθέσεις των τελευταίων ημερών. Αφορμή δεν είναι ούτε η διένεξη στην ανατολική Μεσόγειο, όπου αντιπαρατίθενται Γαλλία και Τουρκία, αλλά ούτε και οι δηλώσεις Μακρόν κατά της ισλαμιστικής βίας, τις οποίες δεν μπορεί να απορρίψει κανένας λογικός άνθρωπος. Η οργή του Ταγίπ Ερντογάν κατά του Εμανουέλ Μακρόν οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο γάλλος πρόεδρος ακύρωσε τη διακρατική συμφωνία Γαλλίας-Τουρκίας για την αποστολή τούρκων ιμάμηδων.
Ενάμιση χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2022 τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων φαίνεται να δίνουν το έναυσμα για επικείμενη απαρχή του προεκλογικού αγώνα. Με σύνθημα «Χρειαζόμαστε μια πολεμική νομοθεσία» στη μάχη κατά του ακραίου ισλάμ, η βασική αντίπαλός του και πρόεδρος του ακροδεξιού Rassemblement National Μαρίν Λεπέν δηλώνει παρούσα στη μάχη, ελπίζοντας να εκδικηθεί τον Μακρόν για την ήττα που της επιφύλασσε το 2017.