Τα πέντε ονόματα που συζητά η Ελλάδα

Πομπέο

Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη και Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια). Αυτά είναι τα πέντε ονόματα που έχουν "πέσει στο τραπέζι" από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, και τα οποία -επίσημα πλέον- θεωρεί η ελληνική πλευρά ως συζητήσιμα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Κοτζιάς, η ελληνική θέση ταυτίζεται με την πρόταση του Αμερικανού διαπραγματευτή και με τον τρόπο αυτό μπαίνει ουσιαστικά στα αζήτητα η πρόταση για την "Μακεδονία του Ίλιντεν".

Το  θέμα των Σκοπίων συζητήθηκε κατα την συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ.Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, προσπάθησε να διαψεύσει τις πληροφορίες για πιέσεις των ΗΠΑ προκειμένου να λυθεί το Σκοπιανό, τονίζοντας πως δεν ασκείται καμία πίεση στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας διαθέτει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

"Όπως είναι φανερό, στο ονοματολογικό εμείς υποστηρίζουμε την ανάγκη να υιοθετήσουμε μια από τις ονομασίες που έχει προτείνει ο κ. Νίμιτς και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου φιλικής συνεργασίας στο μέλλον με αυτή την χώρα με το νέο της όνομα. Κανένας δεν μας προτρέπει για τίποτα διότι η Ελλάδα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτό το θέμα και όλοι παρακολουθούν με θετικό τρόπο πώς μια χώρα με ενεργή εξωτερική πολιτική προωθεί τις λύσεις", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η χθεσινή συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών συνέπεσε με την αποκάλυψη της νέας στρατηγικής  της κυβέρνησης Trump για το Ιράν. Σε ομιλία του την Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει «άνευ προηγουμένου οικονομική πίεση υπό τη μορφή των ισχυρότερων κυρώσεων στην ιστορία», εκτός εάν η Ισλαμική Δημοκρατία παραιτηθεί από όλες τις πυρηνικές της δραστηριότητες, το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων και την υποστήριξη περιφερειακών εστιών έντασης.

 Από τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Κοτζιάς φαίνεται ότι η χθεσινή συνάντηση με τον κ. Πομπέο περιστράφηκε κυρίως στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο που είναι ένα κομμάτι του ιρανικού προβλήματος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «οι δύο υπουργοί συζήτησαν το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και συμφώνησαν να εδραιώσουν τον στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ- Ελλάδας σε σημαντικούς τομείς συνεργασίας. Ο κ Πομπέο συνεχάρη την Ελλάδα για τον ηγετικό της ρόλο στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των προσπαθειών αντιμετώπισης των προκλήσεων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επίσης πρόσφερε την συνεχιζόμενη στήριξη του στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδος και υπογράμμισε την σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στον ρόλο τους ως τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ του 2018. Οι δύο άντρες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για όλα αυτά και για άλλα διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και να συνεργαστούν στενά τις επόμενες ημέρες για να διασφαλίσουν την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».