Τι φοβούνται στις Βρυξέλλες

ΝΑΤΟ

Σήμερα 29 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα φτάσουν στο κτίριο της έδρας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς  υπάρχει μία βαθειά ανησυχία για το πως θα συμπεριφερθεί ο κ. Τράμπ. Αυτό που φοβούνται οι 28 ηγέτες  είναι,  αν  όλα οσα συζητήσει μπορεί να ανατραπούν όταν ο κ.Τράμπ συναντήσει  τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ . Κάποιοι άλλοι φοβούνται  επανάληψη του χάους της φετινής συνάντησης του G-7. Στην ατζέντα, η αποτροπή μιας περαιτέρω ρωσικής επιθετικότητας στην ανατολή , η ανάληψη ενός μεγαλύτερου ρόλου στο Ιράκ και η  αντιμετώπιση νέων απειλών στην κυβερνοσφαίρα.Αυτό όμως που όλοι φοβούνται περισσότερο είναι τα ...δολάρια. Ο αμερικάνος πρόεδρος έχει ζητήσει απο τους συμμάχους του να αυξήσουν τις δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις του σε προσπάθειες να καθυστερήσεων στην υλοποίηση των ανειλημένων υποχρεώσεων.

Η αλήθεια είναι οτι μέχρι στιγμής, ο αμυντικός πυρήνας της δυτικής συμμαχίας έχει αποδειχθεί εντυπωσιακά ανθεκτικός. Ο Trump εξέπληξε ευχάριστα πολλούς όταν αύξησε τα κονδύλια για την χρηματοδότηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ευρώπη. Σχεδόν 1.000 ένστολοι Αμερικανοί  βρίσκονται τώρα στην Πολωνία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις , η ικανότητα της συμμαχίας να αποθαρρύνει τη Μόσχα .δεν ήταν ποτέ καλύτερη.

Αλλά , υπάρχουν και τα άσχημα νέα που σχετίζονται με τις αμυντικές δαπάνες των ευρωπαίων. Την περασμένη δεκαετία, αξιωματούχοι των ΗΠΑ προειδοποιούσαν τους Ευρωπαίους να αυξήσουν τα κονδύλια για την άμυνα. Αιτία η διαπίστωση ότι για κάθε  3 $ που ξοδεύουν οι ΗΠΑ οι 28 της ΕΕ μαζί με τον Καναδά δίνουν 1$. Αυτό οδήγησε τον , Ρόμπερτ Γκέιτς, να δηλώσει το 2011 ότι όταν το Κογκρέσο ξυπνήσει,τότε  το ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσει ένα " αδιάφορο, αν όχι θλιβερό μέλλον. "

Σίγουρα . η  κατανομή των βαρών θα είναι το θέμα  που ενδιαφέρει περισσότερο τον Trump. Από το 2014, το ΝΑΤΟ έχει δει τρία συναπτά έτη αύξησης των αμυντικών δαπανών σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη και τον Καναδά. Σε πραγματικούς όρους, οι αμυντικές δαπάνες μεταξύ τους αυξήθηκαν κατά 4,87% από το 2016 έως το 2017, με πρόσθετη σωρευτική αύξηση δαπανών ύψους 46 δισ. δολαρίων για την περίοδο από το 2015 έως το 2017. Οκτώ μέλη της συμμαχίας θα επιτύχουν τον στόχο του 2% [επί του ΑΕΠ] μέχρι το τέλος του 2018, από τέσσερα στο τέλος του 2014.

Ο Trump επιθυμεί  μια συμφωνία  με τον Πούτιν για να δείξει ότι πέτυχε εκεί που όλοι οι άλλοι  απέτυχαν. Οι ευρωπαίοι απο την πλευρά τους  ανησυχούν για τον αν οι  ΗΠΑ  μειώσουν τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες - και ενδεχομένως τα στρατευμάτα - στην Ευρώπη, με μια κίνηση παρόμοια με αυτή που έκανε η Trump  μετά τη συνάντηση  με τον Kim Jong Un.


Πάντως, οι ενδείξεις είναι ότι μία ενδεχόμενη συμφωνία Trump-Putin θα επικεντρωθεί στον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, στη μη παρέμβαση στις εκλογές και στη Μέση Ανατολή . Δηλαδή δεν θα αφορά στο ΝΑΤΟ. 

Tags