Τουρκία: Καταδίκη 104 στρατιωτικών «πραξικοπηματιών» σε ισόβια

Erdogan

Ένα τουρκικό δικαστήριο υπέβαλε ποινές ισόβιας κάθειρξης σε 104 υπόπτους για την συμμετοχή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, σύμφωνα με τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Στους πρώην στρατιωτικούς επιβλήθηκαν ποινές ισόβιας κάθειρξης την Δευτέρα, από ένα δικαστήριο στην δυτική επαρχία της Σμύρνης, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, για την συμμετοχή τους στην «προσπάθεια ανατροπής της συνταγματικής τάξης».

Αυτές οι ποινές φυλάκισης, οι οποίες αντικατέστησαν την θανατική ποινή στην Τουρκία, επισύρουν σκληρότερους όρους από τις κανονικές ποινές.

Συνολικά, 280 στρατιωτικοί βρίσκονται σε δίκη για την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος.

Μεταξύ των κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν σε ποινές ισόβιας κάθειρξης ήταν ο πρώην επικεφαλής της αεροπορίας, ο αντιστράτηγος Χασάν Χουσεΐν Ντεμιρασλάν και ο πρώην στρατιωτικός διοικητής της στρατιάς του Αιγαίου, υποστράτηγος Μεμντούχ Χακμπιλέν.

Το δικαστήριο καταδίκασε 21 υπόπτους σε ποινή φυλάκισης 20 ετών για «βοήθεια για την δολοφονία του προέδρου», ενώ σε 31 δόθηκαν ποινές μεταξύ επτά ετών και έξι μηνών και δέκα ετών και έξι μηνών για συμμετοχή σε ένοπλη «τρομοκρατική» ομάδα, πρόσθεσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

ΣΧΕΔΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Υπήρχε μια υποτιθέμενη συνομωσία για την δολοφονία του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη νύχτα του πραξικοπήματος ενώ ήταν σε διακοπές στο θέρετρο του Μαρμαρά με την οικογένειά του. Ο πρόεδρος λέει ότι σώθηκε για 15 λεπτά από την συνομωσία.

Η απόπειρα πραξικοπήματος κόστισε περισσότερες από 240 ζωές, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι πραξικοπηματίες. Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο περιστατικό.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον Μουσουλμάνο θρησκευτικό ηγέτη Fethullah Gulen που κατοικεί στις ΗΠΑ, ότι διέταξε το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο Γκιουλέν, ωστόσο, αρνείται τις κατηγορίες.

Οι τουρκικές αρχές αναφέρουν ότι το κίνημα Gulen λειτουργεί ως «τρομοκρατική» οργάνωση, υποστηρίζοντας ότι τα μέλη της βρίσκονται σε «παράλληλη κατάσταση» στο πλαίσιο της πολιτικής και στρατιωτικής γραφειοκρατίας και ακολουθούν την ατζέντα τους. Ο Gulen αρνείται τις κατηγορίες.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα λόγω των εικαζόμενων δεσμών με μαχητές του Gulen ή με Κούρδους μαχητές που είχαν τεθεί εκτός νόμου υπό την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί τον Ιούλιο του 2016.

Η Τουρκία έχει δεχθεί έντονη κριτική από τους Δυτικούς συμμάχους της και από ακτιβιστές για την ευρεία κλίμακα της καταστολής και επανέλαβαν τις εκκλήσεις για να τερματιστεί το καθεστώς της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.