Τουρκία: Οι διωγμοί των αντιφρονούντων και η Ελλάδα

Τουρκία, Ερντογάν, αντιφρονούντες, διωγμοί, ιντερπόλ

Οι διωγμοί των αντιπάλων του Ερντογάν  που βρίσκονται εκτός Τουρκίας είχαν ξεκινήσει πριν την απόπειρα πραξικοπήματος. Αλλά μετά από αυτό, γίνονται με ξέφρενη ένταση. Σε τουλάχιστον 46 χώρες σε τέσσερις ηπείρους, η Τουρκία ακολούθησε μια επιθετική πολιτική για να φιμώσει αυτούς που εκλαμβάνει ως εχθρούς της . Η Άγκυρα έχει ανακαλέσει χιλιάδες διαβατήρια και έχει επιτύχει την σύλληψη, την απέλαση ή την παράδοση εκατοντάδων Τούρκων πολιτών από τουλάχιστον 16 χώρες, συμπεριλαμβανομένων πολλών που ήταν υπό την προστασία των Ηνωμένων Εθνών ως αιτούντες άσυλο. Δεν θα ήταν υπερβολή αν μιλούσε κανείς, για πογκρόμ σε βάρος πολιτικών προσφύγων στο εξωτερικό.

 

Τον Ιούλιο του 2017, τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η Τουρκία προσπάθησε να "φορτώσει"  60.000 ονόματα  στη βάση δεδομένων της Ιντερπόλ. Ποιός ήταν ο στόχος αυτής της ενέργειας; Προφανώς να τους κάνει την ζωή αφόρητη.Η συγκεκριμένη βάση δεδομένων είναι μία πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ  192 χωρών καθώς ενημερώνει τις αστυνομικές αρχές κάθε μίας από αυτές τις χώρες για τα πρόσωπα που αναζητούν οι αστυνομίες των υπολοίπων χωρών . Παρά το γεγονός ότι λειτουργούν  φίλτρα τα οποία ελέγχουν  αν οι λόγοι για να περιληφθεί ένα άτομο στην λίστα αφορούν σε εγκληματικές ή πολιτικές δραστηριότητες , εντούτοις η αναφορά ενός προσώπου στην λίστα σημαίνει ...διωγμό.

Η πράξη να περιληφθούν  60.000 άτομα σε μία βάση δεδομένων που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στον εντοπισμό των πιο επικίνδυνων εγκληματιών του  πλανήτη είναι σαφώς καταχρηστική πράξη. Η αλήθεια είναι ότι ανάλογες πρακτικές έχουν ακολουθήσει με τους πολιτικούς τους αντιπάλους και άλλες χώρες ανάμεσα στις οποίες είναι η Ρωσία, η Ινδονησία, η Αίγυπτος και η Βενεζουέλα.  Προφανής στόχος είναι να εξουδετερώσουν  δημοσιογράφους, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικούς αντιπάλους. Όπως προαναφέρθηκε , η Ιντερπόλ προσπαθεί να διαχωρίσει τις εγκληματικές δραστηριότητες από τις πολιτικές διώξεις αλλά δεν το πετυχαίνει πάντα. Το περασμένο καλοκαίρι,  ο Dogan Akhanli (γερμανοτούρκος συγγραφέας και γνωστός επικριτής  της τουρκικής κυβέρνησης) και ο Hamza Yalcin (σουηδοτούρκος δημοσιογράφος) συνελήφθησαν στην Ισπανία με βάση τις ειδοποιήσεις της Ιντερπόλ. Αυτό οδήγησε την γερμανίδα καγκελάριο  Άνγκελα Μέρκελ να δηλώσει ότι : «Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται διεθνείς οργανισμοί όπως η Ιντερπόλ για τέτοιους σκοπούς».

 

Ο κ. Ερντογάν προκειμένου να συστηματοποιήσει τις διώξεις εναντίον αντιφρονούντων που έχουν καταφύγει στο εξωτερικό  χρησιμοποιεί και άλλα εργαλεία. Η τελευταία καινοτομία της Άγκυρας είναι ο Teror Arananlar ("Terrorist Wanted"), ένας επίσημος κυβερνητικός ιστότοπος που χρησιμοποιεί η τουρκική  αστυνομία για να αναρτήσει στοιχεία ανθρωπων που αναζητά. Σε αυτόν τον ιστότοπο λοιπόν οι επικριτές του καθεστώτος Ερντογάν βρίσκονται μαζί με μέλη τρομοκρατικών ομάδων όπως το Ισλαμικό Κράτος. Ακτιβιστές , δημοσιογράφοι και  υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζονται τρομοκράτες και έχουν περίοπτη θέση στον ιστότοπο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κυβέρνηση προσφέρει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ανταμοιβή για πληροφορίες σχετικά με αυτά τα άτομα δημιουργώντας με το τρόπο αυτό οικονομικά κίνητρα στους καταδότες. Ανάμεσα σε αυτούς που "αναζητούνται" είναι και  ο Bahar Kimyongur, ένας Βέλγος ακτιβιστής της τουρκικής καταγωγής. Η ιστορία του διωγμού του είναι συγκλονιστική:  Ο Kimyongur είναι πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά τα τελευταία 12 χρόνια έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της τουρκική αστυνομίας. Η Τουρκία χρησιμοποίησε την Ιντερπόλ, εκδίδοντας μια Κόκκινη Ανακοίνωση. Αυτό είχε αποτέλεσμα τη σύλληψη του  σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις - στην Ολλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία. Έμεινε φυλακισμένος συνολικά έξι μήνες, εν αναμονή της λήψης απόφασης για την έκδοσή του. Τώρα, η τουρκική κυβέρνηση  πρόσθεσε το όνομα του  στην ιστοσελίδα "Teror Arananlar" υποσχόμενη αμοιβή για πληροφορίες.

 

 Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις. Τον Φεβρουάριο, ο Salih Muslim, πρώην ηγέτης του Συριακού Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (PYD), ο οποίος διαμένει επί του παρόντος στη Φινλανδία, συνελλήφθη στην Τσεχία όπου συμμετείχε σε συνέδριο . Η σύλληψη έγινε  μετά από αίτημα έκδοσης από την Τουρκία για λόγους τρομοκρατίας. Παρόλο που τελικά  τα τσεχικά δικαστήρια αποφάσισαν την απελευθέρωση του ,  ο άνθρωπος αυτός θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει την απειλή της σύλληψης όταν ταξιδεύει.

 

Αν και οι βελγικές, γερμανικές και γαλλικές αρχές είναι απίθανο να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Τουρκίας, ορισμένες χώρες θα το κάνουν. Το 2016, η Βουλγαρία παρέδωσε στην Τουρκία τον Αμπντουλάχ Μπουγιούκ. Είχε ζητήσει άσυλο αλλά  το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε ότι δεν είχε το νόμιμο δικαίωμα παραμονής στη χώρα. Και αυτό  παρά τις δύο βουλγαρικές δικαστικές αποφάσεις που απέρριπταν τα αιτήματα έκδοσης. Ουσιαστικά πρόκειται ς για μια προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να επεκτείνει τις διώξεις  στην ΕΕ και να περιθωριοποιήσει  πολίτες της ΕΕ καθώς και  τούρκους που εγκατέλειψαν την Τουρκία για να ξεφύγουν από αυτές τις διώξεις  .

 

Η υπόθεση αυτή έχει και ελληνικές προεκτάσεις καθώς στην χώρα μας έχουν καταφύγει πολλοί τούρκοι για να γλυτώσουν απο την οργή του Σουλτάνου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, οι Τούρκοι  που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα ζουν υπό τον φόβο της ΜΙΤ. Ανάμεσα στους Τούρκους που κατάφεραν να περάσουν παράτυπα στην Ελλάδα, είναι ένας δάσκαλος που εργαζόταν σε ιδιωτικό σχολείο μέχρι τα τέλη του 2016, όταν έχασε τη δουλειά του με διάταγμα του προέδρου Ερντογάν, βάσει του οποίου απολύθηκαν 30.000 εκπαιδευτικοί σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Όπως έγραψε η Westdeutsche Allgemeine Zeitung, η συνάντηση μαζί του σε καφέ στον Ασπρόπυργο δεν κανονίστηκε εύκολα. Όπως δηλώνει ο ίδιος "το μακρύ χέρι του Ερντογάν βρίσκεται παντού". Για την επικοινωνία με άλλους εξόριστους Τούρκους στην Αθήνα, ο 35χρονος εκπαιδευτικός λέει "αποφεύγουμε e-mail και κινητά, γιατί παρακολουθούνται" και προσθέτει πως "δεν είναι πια μυστικό ότι η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ διαθέτει πολυάριθμους πληροφοριοδότες στην Ελλάδα". Με την εκτίμηση αυτή συμφωνούν κύκλοι των ελληνικών αρχών ασφαλείας. Οι Τούρκοι, οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα φοβούνται ακόμα περισσότερο από τότε, που λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ο Κούρδος πολιτικός Γκάρο Παϊλάν έκανε λόγο, σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, για «πληρωμένους δολοφόνους που καταδιώκουν στο εξωτερικό αντικαθεστωτικούς».