Η δύναμη του πολιτισμού σήμερα

Γιώργος Κουμουτσάκος

Το βαθύτερο πρόβλημα της Ελλάδας παρουσιάστηκε ανάγλυφα, αλλά με ήπιο και… πολιτισμένο τρόπο, σε μια σημαντική συνάντηση είκοσι σημαντικών Ελλήνων των γραμμάτων και των τεχνών, χθες, 13 Ιουνίου, στον χώρο του Ιστορικού Αρχείου – Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, στον Ταύρο, με γενικό θέμα «20 πολίτες μιλούν: Η δύναμη του πολιτισμού σήμερα».

Την οργάνωση της βραδιάς πραγματοποίησαν ο όμιλος Λόγος Πολιτών και η κα Σοφία Στάϊκου, πρόεδρος του ΠΙΟΠ ενώ τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος είχε ο βουλευτής Β’ Αθηνών και σκιώδης υπουργός Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σοφία Στάικου

Στο βήμα, η πρόεδρος του πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, κυρία Σοφία Στάϊκου.

---------------------------------------------------------------------------------

Πρώτος μίλησε ο ζωγράφος Γιώργος Αδαμάκος, ο οποίος περιέγραψε το σκηνικό παρακμής που καλύπτει την χώρα, όμως σημείωσε ότι τα πράγματα μπορούν ακόμη να αλλάξουν. Η δημοσιογράφος Μαίρη Αδαμοπούλου, τόνισε την οικονομική αξία του πολιτισμού στην ΕΕ, πληροφορώντας τους πάνω από 300 παριστάμενους ότι στην Ευρώπη ο τζίρος του πολιτισμού (μουσεία, εκθέσεις, ταινίες, εκδηλώσεις, μουσική κ.λπ.) ξεπερνά εκείνον της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο γλύπτης και καθηγητής στο ΑΠΘ Κώστας Βαρώτσος, μίλησε για τον πολιτισμό που κουβαλούν όλοι οι Έλληνες μέσα τους και αντανακλάται με διάφορους τρόπους στις δραστηριότητές τους εγχωρίως και ανά τον κόσμο ενώ η Αρχιτέκτων – Σκηνογράφος και αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΜΠ Αριάδνη Βοζάνη, εστίασε στην προστασία του πανεπιστημίου που πρέπει να μείνει ενταγμένο στον αστικό ιστό των ελληνικών πόλεων.

Η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, έδωσε έμφαση στο τι είναι ο πολιτισμός σε όλες τις εκφάνσεις του ενώ ο πολιτικός επιστήμονας Λευτέρης Κουσούλης, έδωσε τον ορισμό του πολιτισμού ως η τέχνη της συνύπαρξης και έκανε έκκληση για ανανέωση της πολιτικής προκειμένου να προστατεύσει τα ωφελήματα του πολιτισμού.

Η Κατερίνα Λυμπεροπούλου, δημοσιογράφος και μέλος του μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ μίλησε για την πολιτιστική διπλωματία και η επισκέπτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας στο ΕΚΠΑ, Λάουρα Μαράτου-Αλιμπράντη, ανέπτυξε το θέμα της πολιτισμικής κατανάλωσης σε σχέση με την κοινωνική διαστρωμάτωση. Ο Γιάννης Μεταξάς, τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Διεπιστημονικής Ακαδημίας αναρωτήθηκε αν καλλιεργείται ο διάλογος στην χώρα μας, ως μια βασική ένδειξη πολιτισμού και ο Θανάσης Νιάρχος, ποιητής και συγγραφέας υπογράμμισε ότι χωρίς πολιτισμό παντού, η ζωή γίνεται ευτελής. Η Βάνα Ξένου, γλύπτρια και ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ αναφέρθηκε στην σχέση του πολιτισμού με το κράτος.

Ο Γιάννης Παρμακέλης, ακαδημαϊκός και γλύπτης έκανε έκκληση για «να ξαναθυμηθούμε την τέχνη» και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τάσος Πυργιέρης, ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς να στηρίξουν την βιομηχανία του πολιτισμού. Η γλύπτρια Χριστίνα Σαραντοπούλου εστίασε στην τέχνη στο αστικό τοπίο (που υποφέρει).

Ο Ανδρέας Σιδέρης, εκδότης του ομώνυμου οίκου Ι. Σιδέρης, πρότεινε την συστηματική εξαγωγή του ελληνικού πολιτισμού, με την δημιουργία ενός «Erasmus» πάνω στο θέμα αυτό και θερινών μεταπτυχιακών τμημάτων στα ελληνικά πανεπιστήμια που θα απευθύνονται σε φοιτητές από όλο τον κόσμο. Ο ζωγράφος και ομότιμος καθηγητής στο ΕΜΠ, Σωτήρης Σόρογκας, σημείωσε ότι στην εποχή μας η ετερότητα είναι σε υποχώρηση και υπογράμμισε ότι πολιτισμός σημαίνει ελευθερία και αξιοπρέπεια. Η καθηγήτρια Χαρακτικής στην ΑΣΚΤ, Βίκυ Τσαλαματά, είπε για το έργο που γίνεται στο Β’ εργαστήριο χαρακτικής και η ζωγράφος Μαρία Φιλοπούλου εξήγησε το πώς συνεισφέρει η ζωγραφική στον πολιτισμό και το τι σημαίνει να εκθέτει κάποιος στο εξωτερικό.

Καταλήγοντας, ο ζωγράφος Μανώλης Χάρος, υπογράμμισε την σχέση πολιτισμού και παιδείας ενώ, τέλος, ο ποιητής Βαγγέλης Χρόνης τόνισε ότι η Ελλάδα αντιστέκεται [στην κάθε είδους κρίση] μέσα από τα έργα των ανθρώπων που δημιουργούν πολιτισμό.

Συντονιστής στην συζήτηση, ήταν ο Τάκης Μαυρωτάς, διευθυντής Εικαστικού Προγράμματος στο Ίδρυμα Θ. & Μ. Θεοχαράκη.