Νόμπελ, πλούτος και ισχύς

Νόμπελ

Χθες έγινε γνωστό ότι φέτος δεν θα απονεμηθεί το  Νόμπελ Λογοτεχνίας . Η Σουηδική Ακαδημία με  ανακοίνωση της έκανε γνωστή    την αναβολή της διαδικασίας καθώς μετά την "παραίτηση" που υπέβαλλαν τους προηγούμενους μήνες μέλη της Ακαδημίας  ανέκυψε θέμα με τις διατάξεις του καταστατικού που ορίζουν τους κανόνες που θα πρέπει να τηρηθούν  κατά την επιλογή.

Διαβάζοντας την διεθνή ειδησεογραφία διαπιστώνει κανείς ότι πρόκειται για τον επίλογο μίας ιστορίας που τα βασικά συστατικά της ήταν το χρήμα, η απληστία  και το sex. Η πλοκή περιλαμβάνει ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης, χορηγίες σε ιδιωτικά ιδρύματα, ζευγάρια επώνυμων και ισχυρών με καταγγελίες ότι ο ένας σύζυγος στήριζε τις οικονομικές δραστηριότητες του άλλου ακόμα και ...πριγκίπισσες. Και όλα αυτά διαδραματίζονται σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι "ισχυροί" [των Νόμπελ] είχαν εξασφαλισμένη δια βίου την ισχύ τους (η θητεία τους είναι ισόβια) και το καταστατικό προβλέπει ότι δεν είναι αποδεκτές  παραιτήσεις .Αποτέλεσμα; Οι παραιτήσεις των "7" να μη είναι "παραιτήσεις" αλλά "αποχωρήσεις" με αποτέλεσμα οι θέσεις να παραμένουν κενές. Αυτό με την σειρά τους προκάλεσε  πρόβλημα απαρτίας αφού σύμφωνα με το καταστατικό για την επιλογή απαιτούνται το ελάχιστο 12 ψήφοι απο τις  συνολικά 18 . Όμως μετά τις "παραιτήσεις" των "7" η Ακαδημία έμεινε με 11 ψήφους. Να υπενθυμίσουμε ότι τα μέλη της Ακαδημίας διορίζονται και δεν εκλέγονται.

Δεν θα ήταν υπερβολή αν ισχυρίζονταν κανείς ότι η "περιπέτεια " του φετινού Νόμπελ Λογοτεχνίας θυμίζει περισσότερο αμερικανικά διηγήματα ευρείας κατανάλωσης με πρωταγωνιστές "πλούσιους" και "ισχυρούς" παρά πνευματικά ιδρύματα τα οποία επιβραβεύουν με την αιωνιότητα ανθρώπους που διακρίνονται στις τέχνες, την πολιτική δράση  και την επιστήμη. Και αυτή η ομοιότητα δεν είναι ανησυχητική μόνο για το σουηδικό ίδρυμα αλλά και για την ίδια την ανθρωπότητα η οποία καθημερινά ανακαλύπτει ότι τα "καταφύγια" της αξιοπρέπειας έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα.