Κινητά με χρυσάφι

κινητα

Και όμως τα παλιά κινητά κρύβουν...χρυσάφι. Ακόμη και σε ένα μικρό κινητό τηλέφωνο, η συγκέντρωση σε πολύτιμα μέταλλα είναι μεγάλη. Για παράδειγμα, κινητά τηλέφωνα που ζυγίζουν ένα κιλό περιέχουν περίπου 300 χιλιοστόγραμμα χρυσoύ – και αυτό είναι πολύ. Περιέχουν επίσης και άλλα μετάλλα, όχι τόσο γνωστά, όπως ίνδιο και ταντάλιο, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως σε μικρές ποσότητες στην ηλεκτρονική. Παρόλα αυτά, τα παλιά κινητά είτε πετιόνται στα σκουπίδια, είτε παρατιόνται στα συρτάρια είτε μεταπωλούνται παράνομα σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ασίας ή της Αφρικής.

Και η ανακύκλωση ; Εκτιμάται ότι απο το σύνολο των συσκευών που αντικαθίστανται λιγότερο απο 10% ανακυκλώνεται.
Πώς γίνεται όμως η ανακύκλωση κινητών; Πρώτα απομακρύνεται η μπαταρία των κινητών, η οποία οδηγείται σε μία ειδική εγκατάσταση προς επεξεργασία. Έπειτα το υπόλοιπο κομμάτι λιώνει. Με βάση σύγχρονες μεθόδους μεταλλουργίας, από τη διαδικασία αυτή μπορούν στη συνέχεια να διαχωριστούν και να ανακτηθούν μέχρι και 17 είδη μετάλλων. Σε αυτό το κομμάτι εστιάζει πλέον η έρευνα, με στόχο να ανακτώνται ολοένα περισσότερα μέταλλα»

Βέβαια,  η συνολική διαδικασία ανακύκλωσης κινητών και ανάκτησης πολύτιμων μετάλλων παραμένει ακόμη στην πράξη «ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο θέμα», μέχρις ότου να μπορεί να θεωρηθεί ως μια νέα «φλέβα χρυσού», καλά κρυμμένη στα άδυτα των νοικοκυριών.